Direktorat for integrering og mangfold
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen stod for den offisielle åpningen av det nye integrering- og mangfoldsdirektoratet (IMDI). Direktoratet skal være et kompetansesenter og en pådriver for et mer inkluderende samfunn.
Etableringen skjer ved at Utlendingsdirektoratet (UDI) deles i to, der IMDI får ansvaret for arbeidet med integrering og mangfold. Viktige oppgaver for direktoratet vil være å iverksette statens politikk for bosetting av flyktninger og å følge opp introduksjonsloven, samt rett og plikt til norskopplæring.
Man ønsker at det nye direktoratet vil gjøre arbeidet med inkludering av innvandrere i det norske samfunnet mer koordinert og målrettet. Dessuten vil man gi arbeidet med integrering av nyankomne innvandrere en høyere prioritet, og spesielt er arbeidet med inkludering og deltakelse for alle viktig.
- Integrering og mangfold engasjerer. Holdninger skaper grobunn for handlinger. Det er viktig å kjenne til og følge endringer i befolkningens holdninger til integrerings- og mangfoldsspørsmål over tid. Kunnskap gir bedre beslutnings-grunnlag, sier Osmund Kaldheim, direktør i IMDI.
Kompetansesenter
Som kompetansesenter vil IMDi samle inn kunnskap, utarbeide dokumentasjon, gi råd og veiledning samt drive erfaringsspredning og informasjons- og holdningsskapende arbeid.
For å sikre at arbeidet med integrering inkluderer flest vil man inngå et aktiv samarbeid med organisasjoner, media og tiltak som arbeider for integrering og mangfold. Organisasjoner som representerer innvandrere skal involveres både når det gjelder utvikling og gjennomføring av tiltak. IMDI vil og ha mulighet til å gi tilskudd til organisasjoner og prosjekter som kan bidra til å øke innvandrernes deltakelse i samfunnet.
Man vil i tillegg bedre de offentlige tjenestene, slik at alle brukere får et like godt tilbud selv om de ikke nødvendigvis har de samme behov og prioriteringer.
Mange oppgaver
IMDI får ansaveret for bosetting, der målet er at personer i mottak som er gitt ordinær oppholds- eller arbeidstillatelse skal være bosatt i en kommune innen 6 måneder.
I tillegg skal IMDI følge opp introduksjonsprogrammet, der alle kommuner har plikt til å tilby bosatte flyktninger nødvendig grunnleggende kunnskaper i norsk språk og samfunnsliv. Her vil deltakerne også bli forberedt på arbeidsliv og motivert til utdanning.
Tolking er viktig for å sikre at innvandrere har like muligheter og rettigheter i samfunnet. IMDI vil prioritere en bedre tolketjeneste i distriktene.
[Besøk IMDI sine nettsider]
oks.com >books
x;>