Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Den nye arbeidsmiljøloven
Del artikkelen med venner og kolleger

Fra 1. januar 2006 trådte den nye arbeidsmiljøloven i kraft.  Den viderefører den tidligere lovens formål, men skal og ivareta likebehandling, legge til rette for tilpasning og bidra til et helsefremmende og inkluderende arbeidsliv.

Arbeidsmiljøloven har tidligere hatt som hovedformål å sikre full trygghet mot skader og sykdom, trygge ansettelsesforhold og lokal ivaretakelse og utvikling i arbeidsmiljøet.  Dette videreføres i den nye loven, der man også ønsker å:

  • ivareta likebehandling
  • legge til rette for tilpasninger i tråd med den enkeltes forutsetninger og livssituasjon
  • bidra til helsefremmende arbeidsplasser og et inkluderende arbeidsliv

Helse, miljø og sikkerhet
Kravene til arbeidsmiljøet, reglene om systematisk HMS-arbeid og reglene om arbeidsgivers og arbeidstakers plikter er i stor grad videreført i ny lov.

Det er imidlertid nytt at arbeidsgiveren, dvs virksomhetens øverste leder, plikter å gjennomgå opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid.  Dette skal sikre at arbeidsgiver har grunnleggende kunnskap om systematisk HMS-arbeid.

Kravene til det psykososiale arbeidsmiljøet er utvidet til å omfatte krav til beskyttelse mot vold og trusler fra kunder, klienter, mv. Reglene om at virksomhetene skal ha bedriftshelsetjeneste dersom risikoforholdene tilsier det, er videreført. Loven viderefører også plikten til tilrettelegging overfor arbeidstakere med redusert arbeidsevne.

Arbeidstid
Det er gjort få endringer i arbeidsmiljøloven med tanke på arbeidstid. Lovens ramme om 9 timer daglig og 40 timer ukentlig arbeidstid er videreført, samt bestemmelser for gjennomsnittsberegning, nattarbeid og søndagsarbeid. 

Utover dette er det arbeidstakers rett å ha fleksibel arbeidstid, dersom dette kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten.

Overtid
Reglene for hvor mange timer overtid som er tillatt er endret i den nye loven. Arbeidsgiver kan ikke pålegge overtidsarbeid ut over:
·          10 timer i løpet av 7 dager
·          25 timer i løpet av 4 sammenhengende uker
·          200 timer pr. år
Utvidelser utover dette må skje med tillatelse fra Arbeidstilsynet. Samlet arbeidstid må ikke overstige 13 timer i løpet av 24 timer eller 48 timer i gjennomsnitt i løpet av 8 uker.

Vern mot diskriminering
Tidligere regler om likebehandling videreføres gjennom et nytt kapittel om vern mot diskriminering. I tillegg innføres et generelt forbud mot diskriminering av deltidsansatte og midlertidig ansatte i forhold til lønns- og arbeidsvilkår.

Varsling
Den nye loven forbyr gjengjeldelse fra arbeidsgiver overfor arbeidstaker som har varslet om kritikkverdige forhold.  Vernet gjelder alle former for gjengjeldelse, som trakassering, diskriminering, oppsigelse osv. Bestemmelsen har ikke trådt i kraft enda, fordi det er ventet et nytt lovforslag om dette i løpet av våren 2006.

Midlertidig ansettelse
Fast ansettelse skal være det normale og vilkårene for midlertidig ansettelse er de samme som etter tidligere lov.  Personer som er ansatt i vikariater eller midlertidige stillinger der arbeidets karakter atskiller seg fra det arbeidet som ordinært utføres i virksomheten, innføres en ny regel som sier at de skal ha fast ansettelse når de har vært sammenhengende midlertidig a


Legg til kommentar

21. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?