Funksjonshemmede betyr ikke økt fravær
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
LO-sekretær Trine Lise Sundnes mener at ansettelse av funksjonshemmede ikke må bety økt fravær. Dermed slår hun tilbake på kritikken som har vært om IA-avtalen og det mange mener er motstridende mål.
- Enkelte grupper av funksjonshemmede er friskere enn befolkningen som helhet, så dette er ikke noe entydig bilde. Funksjonshemmede trenger mere og bedre tilrettelegging, men de er også ofte mer lojale arbeidstakere.
Sundnes peker spesielt på muligheten for å kombinere jobb og trygd.
- Det er viktig å kunne blande jobb og trygd i ulike faser. Selv om man er trygdet i flere år, kan det være mulig å komme tilbake til arbeidslivet, sier hun til frifagbevegelse.no LO-sekretæren understreker at man nå har mer fokus på hvor frisk man er, og ikke på hvor syk man er.
IA-avtalen en suksess
Sundnes er fornøyd med de mulighetene IA-avtalen gir små bedrifter ved hjelp til tilskudd for tilrettelegging. Tidligere har dette vært vanskelig for små bedrifter, men dette er nå enklere ved hjelp av arbeidslivssentra.
I tillegg peker hun på dialogen mellom arbeidsgiver og den sykemeldte som et viktig virkemiddel. Dermed holder den sykemeldte kontakt med arbeidsplassen og kommer raskere tilbake i arbeid.
- ”Endelig er det noen som spør etter meg når jeg er sjuk”, er en typisk reaksjon. Dermed blir den friske delen stimulert, forklarer hun.
Ny arbeids- og velferdsforvaltning (NAV)
Fra 1. juli 2006 vil Trygdeetaten og Aetat bli slått sammen til den nye arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV). Man vil også etablere lokale arbeids- og velferdskontorer, og i tråd med veksten av i antall IA-virksomheter vil myndighetene også bygge ut disse tjenestene.
- Denne timingen er veldig god i forhold til behovene i IA-avtalen, mener Sundnes. Hun viser til at partene nå skal gå nærmere inn på konkretisering av mål og vurdering av virkemidler.
Den nye IA-avtalen inneholder en utvidelse i form av at man partene skal ”arbeide for bevisstgjøring ved ansettelse for å forebygge diskriminering for eksempel begrunnet i kjønn, alder, etnisitet eller funksjonsevne”. Dette inkluderer flere utsatte grupper, blant annet innvandrere.
- Nå vil regjeringen legge fram en egen handlingsplan for innvandrere, der arbeidslivet utgjør en egen del. Dette er en god løsning, mener LO-sekretæren.
Arbeide med lavere sykefravær vil fremdeles være et sentralt punkt i IA-avtalen, og målet er fremdeles en reduksjon på 20 prosent sammenlignet med 2. kvartal 2001.
I den forrige avtalen kunne man velge å slutte seg til et eller to av tre delmål. Nå må man gå for avtalen som helhet. Over halvparten av alle sysselsatte i Norge arbeider i en IA-bedrift.
[Les artikkel hos frifagbevegelse.no]
oks.com >books