Budsjettforliket
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Fremskrittspartiet var igjen redningen for regjeringen og inngikk et budsjettforlik. Selv mener FrP at de har sikret budsjettet en sosial profil, selv om de prioriterte avgiftslette i stedet for økt satsing på sykehus og helsetilbudet. Arbeiderpartiet kaller budsjettforliket dårlig for arbeid, skole og omsorg.
4,4 milliarder kroner fikk FrP flytte på i årets budsjettforhandlinger. Av disse går hele 1 milliard til skatte- og avgiftsletter, blant annet til billigere sprit og lavere årsavgift på motorsykkel og campingvogn. Man kutter i en rekke sosiale ordninger, som mindre dagpenger til arbeidsledige og kutt i støtten til skolefritidsordningen. I tillegg innføres det igjen egenandel på blå resept for eldre og uføre som ikke er minstepensjonister.
Revidert helsebudsjett
Regjeringens forslag om heve egenandelstaket på frikort ble fjernet i forliket. Innføringen av et egenandelstak 2 blir fremdeles gjennomført. Egenandelstak 2 dekker utgifter til fysioterapi, noe tannbehandling og rehabilitering.
- Jeg er svært glad for at FrP, på vegne av alle som har behov for helsehjelp i Norge, har klart å holde egenandelstaket nede, sier stortingsrepresentant Harald T. Nesvik, sosialpolitisk talsmann for FrP i en pressemelding fra FrP.
Medisiner på blå resept ble gratis for minstepensjonister og uføre fra 1. oktober 2002. Men, den ordningen ble kortvarig etter at regjeringens opprinnelige budsjettforslag inneholdt gjeninnføringen av egenandelen. FrP sikret allikevel minstepensjonister rett til gratis medisin på blå resept i forliket.
- Det blir ingen heving av egenandelstaket i 2003 og regjeringens forslag om at alle uføre- og alderspensjonister skulle betale for medisin på blå resept er stoppet - i hvert fall for minstepensjonistene, avslutter Nesvik som er strålende fornøyd med dette forhandlingsresultatet.
500 mill til rehabilitering i syden
Fremskrittspartiet fikk gjennomslag for at det skal bygges sykehjemsplasser, omsorgsboliger og rehabiliteringsplasser i sydlige land for 500 millioner kroner. Dette betyr at kommuner kan kjøpe sykehjemsplasser til eldre og pleietrengende i land som har et varmere klima enn Norge.
(26.11 2002)