Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


6-timers dagen ingen effekt?
Del artikkelen med venner og kolleger

Tre års forsøk med seks-timers dagen ved Toyota i Sverige har gitt gode resultater, men spørsmålet er om dette ikke bare er et engangstilfelle. LO mener alvor med 6-timers dag eller 30-timers uke, som strider imot regjeringen og Stoltenbergs løfter i valgkampen. 

Toyota Center la mandag frem deres resultater og erfaringer med seks timers arbeidsdag for de ansatte for LO-sekretariatet. Men selv om resultatene er gode, ble ikke alle parter bergtatt av den grunn.

- Dette er en pr-jippo til tusen, sa Fellesforbundets 1. nestleder, Arve Bakke, til Dagens Næringsliv etter seansen i sekretariatssalen i LO. 

Toyota-modellen

Arbeidet Toyota Center har lagt ned i 6-timersdagen, og modellen de har kommet ut med, går på folkemunne i Sverige bare som Toyota-modellen. Etter at bedriften så at både kunder og ansatte ble misfornøyde grunnet lang ventetid og mye overtidsarbeid, satte ledelsen seg ned og ønsket å prøve ut 6-timersdagen.  

Ut av det til nå tre år lange forsøket har man fått positive resultater. Kundenes ventetid ble redusert med hele 50 %, sykefraværet gikk ned fra 7-8 % til 2,5 % og de ansatte bilmekanikere fikk mer tid til å pleie egen helse og ta vare på sine egne barn. I tillegg fikk de faktisk noe bedre lønn fordi 70 % av lønna er fast og resten er produksjonsbasert - og denne delen vokser. Samtidig har til og med bedriftens omsetning økt. Det neste man håper på nå, er at man skal få flere som holder hele arbeidslivet ut, da yrket som bilmekaniker er tungt, og man ser at flesteparten må gi seg som 50-55-åring.

- En bilmekaniker holder kanskje 25 år i jobben. Selv er jeg over 50 år og holder fortsatt, understreket hovedtillitsvalgt ved Toyota Center Gert Öst under konferansen. 

Toyota Center kan ha hatt gode erfaringer med 6-timersprosjektet, men langt på nær alle har det. Etter 16 år med forsøk har Kiruna kommune avskaffet 6-timersdagen. Kiruna ville blant annet få ned sykefraværet, men har ikke fått noen nevneverdige resultater ut fra forsøket.

Ikke alle helt sikre på 6-timersdagens resultater 

LO mener alvor med kravet om arbeidstidsreformen, 6-timersdag eller 30 timersuke, med rom for individuelle tilpasninger. LO-leder Gerd-Liv Valla ønsker mandagen fri.

- Jeg vil ikke ha 6-timersdag. Jeg vil ha fri en dag i uka - og den skal være på mandag, sier LO-leder Gerd-Liv Valla.  

Høyre mener 6-timersdag er en "bombe under velferdsstaten", mens NHO sier at det som er godt for en enkelt bedrift, ikke nødvendigvis er godt for samfunnet.

- Alle i Norge er opptatt av å bevare de velferdsordningene vi har. Dette kommer til å koste noe vi ikke er villig til å betale. Det handler om å produsere nødvendig antall timeverk for å opprettholde de velferdsordninger vi har i dag. All velferd bygger på arbeid. Nå har vi altså en regjering som sier at de vil ha en reform som sier at vi skal ta bort 20- 25 prosent av alle de arbeidede timene, sier NHO-direktør Sigrun Vågeng. 

I 2004 var samlet lønnskostnad i Norge 765 milliarder kroner. 6-timers dag med full lønnskompensasjon innebærer at lønnskostnadene røft regnet øker med 25 prosent, eller om lag 191 milliarder kroner, ifølge NHOs beregninger. Kostnaden må dekkes inn via bedriftenes inntjening.

- Folk flest forstår at å la folk jobbe i 6 timer og betale dem for 8, er en kostnadsøkning som ikke automatisk fører til at flere kommer inn i arbeidslivet. Du trenger ikke å være en Einstein for å forstå det, sier Vågeng.  

- Man skal nøye prioritere hva man lar seg irritere over. Hvis du kan finne ett eksempel på at NHO noen gang har vært positiv til arbeidstidsforkortelse, så er du god, svarer Valla.

6-timersdagen er meget kontroversiell. Statsminister Jens Stoltenberg garanterte i valgkampen at den ikke ville bli gjennomført. 

[Les artikkel hos NHO]
[Les artikkel hos frifagbevegelsen]
[Les artikkel hos frifagbevegelsen om Toyota-modellen]
[Les artikkel hos Aftenposten]

oks.com >books
oks.com >books<

Legg til kommentar

09. desember, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?