Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Seniorene vil inkluderes
Del artikkelen med venner og kolleger

Halvparten av folk i alderen 40-61 år ønsker å få en sjanse til å fortsette å arbeide i flere år etter første mulighet for pensjonering, hevder studier Nova har utført. SSP-direktør Åsmund Lunde leder an ved å gi råd til hvordan å holde seniorene i arbeid. 

– At halvparten av yrkesaktive over 40 ønsker å fortsette i arbeidslivet etter at de har mulighet for å pensjonere seg, er hyggelig, men målet må være at enda flere ønsker det samme, sier Lunde.

SSP-direktørens fem råd for inkludering av seniorer i arbeidslivet er som følger: man må gjennomføre aldersnøytrale rekrutteringsprosesser. Stimuler de ansatte til deltakelse i kompetansehevende tiltak som it-opplæring etc. i alle faser av yrkeskarrieren, og involver seniorene i eventuelle omstillinger. Unngå en kultur der førtidspensjonering automatisk er ventet av arbeidstakerne, og skap forventning om at seniorene skal være med på laget også i fremtiden. 

Flere seniorer ønsker jobb

Hver andre yrkesaktive person i alderen 40-61 år sier de ønsker å fortsette utover første mulighet for pensjonering. Til og med mange av de som alt har gått av med pensjon, ønsker tilknytting til arbeidslivet. 

– Hvis vi betrakter uoppfylte ønsker om arbeid som en form for arbeidsledighet eller undersysselsetting, ligger nivået svært høyt, sier Per Erik Solem.

Solem ved Nova (Norsk institutt for forskning om oppvekst velferd og aldring) sier til seniorpolitikk.no at det ikke er akutt fare for arbeidsmoralen i den norske befolkningen.  

– Arbeidet synes like viktig for yrkesaktive over 40, uansett alder. Det er flere som i ettertid sier de har arbeidet for lite, enn de som sier de har arbeidet for mye. Særlig gjelder dette kvinner. Det er altså lite som tyder på at den verdien folk tillegger arbeid er på vikende front i forhold til en fritidsorientering, er noe av det forsker Solem har kommet fram til.

Per Erik Solem og flere andre forskere har sammen forsket om NorLag-studien som studerer livsløp, aldring og generasjon. Studien fulgte cirka 5600 personer i alderen 40 år og oppover. Yrkesaktive i alderen 40-61 år ble spurt om de ønsket å fortsette i arbeid utover første mulighet for å pensjoneres (som er ved cirka 62 år for de fleste av oss). Folket deltes om meningene, hvorpå halvparten svarte at de kunne tenke seg det, mens den andre halvparten svarte det motsatte. 

– Det er altså ikke slik at flertallet ønsker å slutte så tidlig som mulig, sier Solem.

120 000 eldre ønsker arbeid 

Ikke engang de som alt er pensjonert, ser ut til å være helt ferdig med arbeidslivet. Fra NorLags utvalg av ikke-yrkesaktive mellom 40 og 79 år, var det en av seks personer som ønsket deltids- eller heltidsarbeid. Det tilsvarte 17 %. I Norlag er antallet beregnet til 55 000 i alderen 40-54 år og 65 000 i alderne 55-79 år, til sammen 120 000 personer.

– Det virker ikke urimelig å kunne rekruttere et tilstrekkelig antall blant de 120 000 som ønsker arbeid. Tallene må imidlertid justeres noe ned om vi skal beregne årsverk, sier han. 

Det ligger et betydelig potensial ved å kunne motivere eldre yrkesaktive til å stå lengre i arbeid, mener Solem.

– Hovedutfordringen for å øke yrkesaktiviteten blant eldre er arbeidslivets evne og vilje til å ta imot eldre som vil jobbe, sier han.

[Les mer på seniorpolitikk.no]

a>

Legg til kommentar

30. desember, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?