Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Stress på jobb vondt for hjertet
Del artikkelen med venner og kolleger

En britisk studie viser at arbeidere med stress som en sentral del av hverdagen på jobb, har mer enn dobbel så stor sjanse for å få hjerte-/karsykdommer og diabetes, som arbeidere som ikke blir utsatt for stress. 

Man har for første gang dokumentert forbindelsen mellom langvarig stress og metabolsk syndrom i en studie som er publisert i British Medical Journal.

Her blir metabolsk syndrom beskrevet som en samling av faktorer som øker risikoen for hjerte-/karsykdommer og diabetes type 2. Blant faktorene finner vi høyt blodtrykk, høyt blodsukker, høyt triglyceridfett i blodet og ugunstig kolesterol. 

Omfattende og resultatgivende studie

Studien ble gjort av en forskergruppe ved University College London, UCL, i årene 1985 til 1999. Over 10.000 menn og kvinner i alderen 35-55 år, som var ansatt ved 20 forskjellige offentlige kontorer i London, deltok i studien. 

I løpet av studienes 14 års tid, ble deltakerne regelmessig sjekket og stilt spørsmål. De fikk flere ganger en gjennomgående helsesjekk, og ble spurt spørsmål om arbeidssituasjonen og livsstil.

Forskerne målte fem forskjellige indikatorer på metabolsk syndrom: bukfedme, høyt triglyceridnivå, lavt nivå av HDL, blodtrykk og høyt blodsukker. Dersom personen hadde tre eller flere av disse symptomene, hadde han metabolsk syndrom. 

Av studien kom det fram at menn som var utsatt for stress i store deler av arbeidstiden, hadde dobbel så stor sjanse for å få problemer med metabolsk syndrom. Man fant enkelt nok ut at jo mer stress arbeideren opplevde, jo større var sannsynligheten for å utvikle og få symptomer på metabolsk syndrom.

Holder på med samme type studie i Norge

Forskerne som gjorde studien, fant forbindelser mellom stress i jobben og symptomer på metabolsk syndrom, også når man justerte for faktorer som klassetilhørighet, røyking, høyt alkoholkonsum og mangel på trening.

Stein Knardahl, forskningssjef ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) og professor i psykologi, mener denne studien er veldig viktig. Han sier at det som gjør studien så viktig, er først og fremst den solide metoden som er brukt og at det har vært mange kartlegginger av arbeidsforhold over et relativt langt tidsrom.
 

Forskningssjefen legger til at ingen liknende studier er blitt gjort i Norge. Men resultatene fra disse studiene ser han ingen grunn til at man ikke kan overføre til norske forhold.

- Vi holder på med en tilsvarende studie av arbeidsforhold i Norge, sier han og fortsetter:

- Det har lenge vært fokus på kosthold og fysisk aktivitet i forbindelse med metabolsk syndrom. Den britiske studien dokumenterer det som lenge har vært påstått, nemlig at arbeidsstress også har innvirkning på utviklingen av metabolsk syndrom, sier Knardahl.

[Les artikkel hos VG.no]


Legg til kommentar

29. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?