Ny arbeidsmiljølov gir bedre rammer
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Sykdom kureres best ved å komme raskt tilbake i arbeid. Det sier Grace Beathe Mathisen i Arbeidslivstelefonen som er positiv til endringene i arbeidsmiljøloven, og tror det vil bli enklere å skape et inkluderende arbeidsliv.
Arbeidslivstelefonen
har åpent alle hverdager.
Mandag, onsdag og fredag 9.00 – 15.00.
Tirsdag og torsdag 12.00 – 18.00.
815 44 544
|
Arbeidsmiljøloven er bygget på samarbeidet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Arbeidsgiver skal sørge for at bestemmelsene gitt i loven blir overholdt, noe som blant annet innebærer krav til oppfølging og tilrettelegging. Dessuten er arbeidstaker sin rolle blitt konkretisert ved en medvirkningsplikt.
- Når det gjelder arbeidstaker er et nytt ord tatt i bruk, nemlig medvirkningsplikt. Du kan ikke ”melde deg ut” som arbeidstaker. Dette er viktig å være klar over, men samtidig må leder ta medarbeideren på alvor, forklarer Mathisen.
Arbeidsgiver har i tillegg plikt til å gjennomgå opplæring i helse, miljø – og sikkerhetsarbeid. Dette er nytt, og denne plikten kan ikke arbeidsgiveren delegere.
Psykososialt arbeidsmiljø
Arbeidslivstelefonen får mange samtaler som dreier seg om psykosiale forhold på jobben. Mange mennesker står utenfor arbeidslivet på grunn av psykiske problemer. Isolasjon, fattigdom og diskriminering fører ofte til at det blir vanskeligere for dem står utenfor.
- Samtidig gjør høyt tempo, stress og krav i arbeidslivet at folk får problemer med sin psykiske helse. I det nye arbeidslivet i dag skal man gjøre karriere, være en god kollega, være effektiv i jobben og stifte familie, dette kan skape problemer – man er kun et menneske, påpeker Mathisen.
En god psykisk helse er en forutsetning for å fungere i arbeidslivet over tid. Inkludering i arbeidslivet dreier seg både om kunnskaper og holdninger til psykisk helse og sykdom. Det er ingen tvil om at den beste forsikring mot psykiske helseproblemer er å raskt komme tilbake i jobb, mener Mathisen.
- Hvis arbeid er så sunt – så gi det til de syke, konkluderer Mathisen i sitt nyhetsbrev.
[Besøk Arbeidslivsstelefonens nettsider]
oks.com >books
oks.