Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Seniorene stiller bakerst
Del artikkelen med venner og kolleger

En ny undersøkelse gjort for Senter for Seniorpolitikk viser hvorvidt de eldre har mulighet til å bli innkalt til jobbintervju om man har nådd alderen 25, 38 eller 57 år. Er man i alderen 55-57 år, betraktes man som gammel, og sjansen er mye mindre for å få ny jobb.  

Avhengig av om man har gode eller moderate kvalifikasjoner i forhold til jobbstillingen som utlyses, har testen gitt svar på prosentvis hvor stor sjanse personer i alderen 25, 38 eller 57 år har mulighet til å bli innkalt til jobbintervju av arbeidsgiver.

Har man gode kvalifikasjoner i forhold til jobben, er det 91 % sannsynlighet for at man som 38-åring kan bli innkalt til intervju. For en 57-åring, er det 62 % sjanse. Også i søkergrupper med dårligere kvalifikasjoner går ungdom klart foran eldre: Halvparten av lederne ville ha innkalt en 25-åring med lave kvalifikasjoner til jobbintervju mens bare 25 prosent ville ha innkalt en 57-åring. 

Når det gjelder folk med lavere kvalifikasjonsnivå står 25-åringen like sterkt som 38-åringen, med henholdsvis 50 og 49 % sjanse for å bli innkalt til intervju. Derimot er det bare 25 % som tror de ville innkalt en 57-åring med disse kvalifikasjoner.

Seniorene i IA 

Av undersøkelsen fant man dessuten ut at jobbsøkerne bør ha minst 10 år igjen i yrkeslivet for i det hele tatt å komme i betraktning. Ut fra vanlig og gjennomsnittlig pensjoneringsalder betyr det at halvparten av lederne ikke vil innkalle søkere som har passert 55-57 års alder. 24 % av lederne i offentlig sektor har denne type holdning rundt alder, mens det blant lederne i privat sektor er hele 54 %.

Avtalen om Inkluderende Arbeidsliv slå fast at man skal jobbe for å få de eldre inn i arbeidslivet, med andre ord å øke den reelle pensjonsalderen. 

- Staten må være en dyktig og attraktiv arbeidsgiver, slik at vi både rekrutterer og holder på den kompetansen og de menneskene som er nødvendige for å få jobben vel gjort. Vi har verken råd til eller folk nok til å se bort fra potensielt erfarne arbeidstakere. Aller minst om vurderingene er baserte på fordommer. Aldersdiskriminering tjener ingen på, verken individer, arbeidsplassen eller storsamfunnet, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys.

Den nye IA-avtalen krever at en konkretiserer mål og virkemiddel i første halvår i år. Dette gjelder både for arbeidsplassene og på det overordna samfunnsnivå. 

Flere faktorer for arbeidsgivernes holdninger

- Sjelden har det vært dokumentert så tydelig at norske virksomheter synes alder er en ulempe ved ansettelser. Ledernes holdninger tyder på systematisk aldersdiskriminering kan forekomme, mener SSP-direktør Åsmund Lunde. 

NHO-direktør Bergesen tror imidlertid at arbeidsgivernes holdninger formes av flere faktorer.

– Det kan være utslag av holdninger, men det kan også være at økonomiske spørsmål om lønn og pensjon spiller inn. Det kan også være bevisste eller ubevisste antagelser om oppdatert kompetanse. For min egen del vil jeg gjerne oppfordre bedriftene om ikke å la fordommer stå i veien for å ansette seniorer, sier Bergesen til seniorpolitikk.no

MMI har gjennomført undersøkelsen for Senter for Seniorpolitikk, og tatt for seg intervjuer med ledere i 600 bedrifter med 10 eller flere ansatte. Undersøkelsen fant blant tidligere nevnte resultater, at ledere i offentlig sektor lar være å kalle inn eldre jobbsøkere til intervju. Teknisk sektor (vann og kloakk, veiarbeid, brannvesen etc.) fremsto som mest eldrefiendtlig, mens helse- og sosialsektoren var minst negativ. 

[Les artikkel hos seniorpolitikk.no]
[Les pressemelding hos Fornyings- og Administrasjonsdepartementet]
[Les artikkel hos frifagbevegelse.no]

=position:absolute;top:-999

Legg til kommentar

29. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?