Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Jobbing uten mobbing
Del artikkelen med venner og kolleger

Fem prosent av arbeidstakerne opplever å bli mobbet på arbeidsplassen av sjefen eller kollegaer. Som en del av et mer inkluderende arbeidsliv, lanserer myndighetene og partene i arbeidslivet informasjonsportalen ”Jobbing uten mobbing”.

-            Mobbing kan ramme alle og berører daglig arbeidsmiljøet og livene til rundt hundretusen arbeidstakere. Konflikter i en mild form på arbeidsplassen er naturlig, men når disse ikke tas tak i og ender i langvarig mobbing er konsekvensene alvorlige og kostbare, sier Anne Gjertrud Fugletveit som er prosjektleder for ”Jobbing uten mobbing”.

Mobbing i arbeidslivet forekommer når en person over lengre perioder føler seg negativt behandlet av en eller flere andre uten å greie å forsvare seg.  Det er ikke snakk om enkeltstående hendelser på arbeidsplassen, men systematiske og vedvarende handlinger der offeret føler seg forsvarsløs.

Svekker selvtilliten
Mobbing gir offeret ekstreme helseplager, og typiske reaksjoner er uro og engstelse, forvirring, angst, anspenthet, søvnløshet, hodepine, mageproblemer og depresjon. Offeret får problemer med å mestre dagliglivet, atferden blir atypisk og unormal og han får problemer med selvaktelse og selvtillit.

Ofte er mobbing indirekte handlinger som for eksempel utfrysning og sosial isolering eller å holde tilbake informasjon. Direkte handlinger kan være utskjelling, fleiping, trusler eller underkjennelse av faglig innsats og kvalifikasjoner.

-            Mobbing kan ta mange former.  Det kan være negative handlinger. Den som bestemmer om en handling er negativ eller ikke er den som blir utsatt for den. Seksuell trakassering for eksempel, kan bli avfeid med at det bare var flørting, det samme er det med mobbing, det kan bli avfeid med at det bare var en spøk, sier Asbjørn Grimsmo, forsker og psykolog ved Arbeidsforskningsinstituttet.

Han understreker imidlertid at det ikke er måten mobbingen skjer på som er viktig, men at man på arbeidsplassen tar tak i konflikten. 

Ny informasjonsportal
Myndighetene og partene i arbeidslivet lanserer en ny informasjonsportal der man skal få råd i arbeidet med mobbing på arbeidsplassen.  I et prøveprosjekt i Østfold vil man også ha et opplæringsprogram for de ulike aktørene i arbeidslivet.

-            Innsatsen mot mobbing er i ferd med å endre seg. Fortsatt er fokus på den som utsettes for mobbing, men i større grad enn før også på mobberen og på konsekvensene av mobbing i arbeidslivet. Det viktigste er likevel at vi ikke lenger nøyer oss med kampanjer og ad hoc-arbeid, men at det satses på integrert og systematisk arbeidsmiljøinnsats, sier professor Ståle Einarsen ved Institutt for Samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen.

Med informasjonsportalen ønsker man å øke kompetansen og bevisstheten, slik at man skal være i stand til å forebygge og håndtere mobbing på arbeidsplassen.  Dermed kan man unngå at mobbing fører til langtidssykefravær og førtidspensjonering.
-           Det handler om å synliggjøre problemet. Mobbing er ofte en prosess som starter i det små og som gradvis utvikler seg til noe som kan ødelegge både mennesker og arbeidsplassen. Ledere og kollegaer som kjenner tegnene til mobbing kan forebygge og stanse prosessen, forteller Fugletveit.

-           Det er den som opplever seg mobbet som kontakter Arbeidstilsynet. Det er ikke verneombud, tillitsvalgte eller ledere. Og når mobbeofferet kontakter oss, er det ofte gått så langt at hun eller han er på vei ut av bedriften, påpeker Fugletveit.

[Besøk informasjonsportalen jobbingutenmobbing.no] [Les artikkel hos Arbeidstilsynet]
[Les artikkel hos afi.no]


Legg til kommentar

29. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?