Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Søvn viktig for arbeidsplassen
Del artikkelen med venner og kolleger

En god natts søvn er viktig både for deg selv og for arbeidsplassen din. Ved å få sovet nok timer om natten og å møte uthvilt til arbeid, minsker man risikoen for å gjøre feil og å havne i ulykker. Samtidig får kroppen det den er designet for å skulle ha. 

Det er det danske arbeidsmiljøinstituttet (AMI) som har laget rapporten "Lokoføreres arbejdstider og sikkerhed - en litteraturbaseret rapport", og ut fra denne rapporten har faktaarket ”Arbejdstider, søvn og sikkerhed” kommet. Rapporten omhandler hvordan kroppen reagerer på nok søvn og hvordan det kan være positivt for arbeidsplassen at arbeidstakeren får nok søvn.

Sjefen kan hjelpe den ansatte med søvnen 

Sjefen kan ofte ha større innvirkning på arbeidstakerens velferd enn man tror, nå også på den ansattes søvn. Ved å sette opp vaktlistene riktig, burde det være minst 12 timers hvile mellom to vakter, slik at den ansatte rekker å hvile i 7-8 timer, som for en vanlig person kan være det optimale. Et eksempel er om man ender kveldsvakten klokken 23, og skal starte morgenen etter klokken 7. Da rekker man ikke å både dra hjem for å gjøre vanlige dagligdagse rutiner samtidig som man skal forsøke å få 7-8 timers søvn. Samtidig er det viktig å unngå ikke planlagt overtid ved å bruke regelmessige vaktlister. 

Man bør også unngå å tidlige morgenvakter som begynner før klokken 7, og antall nattevakter i strekk bør ikke være flere enn 2 til maksimalt 4. Det er også viktig å tilpasse lengden på vaktene i forhold til arbeidets fysiske og psykiske krav. Så også med pausene.

Bransjer som kan være utsatt for denne typen problemer rundt vaktlistene, er for eksempel transportbransjen, sosial- og sundhetssektoren, service- og tjenesteytelser og hotell- og restaurantbransjen.

Den ansatte bør ta kontroll over søvnen sin! 

Det er også en rekke tips til den enkelte ansattes hverdag for hvordan man kan ivareta en god natts søvn. Å passe på å få 7-8 timers søvn i strekk er viktig. Om man har nattevakt, er kroppen også tjent med å sove et par timer før en begynner på vakta. Jo lengre man har vært våken, jo mer søvnig blir man i løpet av vakten.

Reduser antall potensielle forstyrrende faktorer i omgivelsene. Sett telefonen på lydløs, bruk ørepropper og sov i den roligste delen av huset. Sørg for at det ikke er for varmt og bruk sorte gardiner slik at det blir helt mørkt, i alle fall om du skal sove når det er lyst utenfor. 

Lag gode rutiner før du skal sove. Det kan fungere som et signal for kroppen og dens døgnrytme om at det er på tide å sove. Kjøp gjerne inn en god seng som du kun bruker til å sove i, ikke til andre aktiviteter som å se på TV, diskutere problemer eller å spise i den. Det er dessuten lurt å unngå å spise tunge måltider eller drikke alkohol rett før du skal sove. Det forkorter din søvn.

Selvfølgelig er det viktig å spise fornuftig og å trimme, men unngå hard fysisk aktivitet de siste tre timer før du skal sove, fordi kroppen da får roet stressnivået ned ordentlig. Det kan være en god idé å trene før man går på jobb, men ikke så hardt at man blir fysisk trett. 

Hvis du ikke får tilstrekkelig god søvn eller din døgnrytme blir forskjøvet, kan det resultere i at du blir trett og søvnig. For lite søvn nedsetter din reaksjons- og konsentrasjonsevne og din adferd endres og blir langsommere. Man har holdt personer våkne i 17 til 19 timer i strekk i tidligere forsøk, og funnet ut at man får samme effekt på reaksjonsevnen som man får ved inntak av alkoholpromille i blodet på 0,5.

[Les artikkel hos AMI]

a>
okmarksme.com >online book (16.2 2006)

Legg til kommentar

25. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?