Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Dempet lønnsvekst i 2005
Del artikkelen med venner og kolleger

Lønnsveksten i Norge var på 3,25 prosent i 2005, noe som er lavere sammenlignet med tidligere.  Regjeringen og NHO er positive til utviklingen, men store forskjeller mellom bransjene gjør lønnsoppgjøret i år vanskeligere.

 

Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) presenterte en foreløpig rapport som viste en lønnsvekst på 3,25 prosent i 2005.  Gjennomsnittet de siste ti årene har vært på 4,6 prosent, og man må tilbake til 1995 for å finne en lavere lønnsvekst.

 

- NHO er glad for at lønnsveksten ble dempet i 2005. Årslønnsvekst på 3 ¼ prosent er den laveste siden 1995. Nå er vi nær lønnsveksten hos våre handelspartnere, sier direktør i NHO Sigrun Vågeng

 

Statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet Jan-Erik Støstad mener den synkende lønnsveksten er positiv.

-           Jeg er glad for at den foreløpige rapporten fra det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU), viser at lønnsveksten ble ytterligere dempet i 2005 og nå er nær lønnsveksten hos våre handelspartnere, sier Støstad i en pressemelding.

 

Hotell- og restaurant taperne

-           Vi står i en veldig vanskelig situasjon nå og bør egentlig ha lønnstillegg på mellom sju og ti prosent i år, sier Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet, Eli Ljunggren.

 

Medlemmene i  Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet kommer dårligst ut av rapporten.  Mens de hadde en lønnsvekst på 2,5 prosent, var vinnerne de ansatte i finansnæringen med en lønnsvekst på 7,7 prosent.

 

Også Støstad er bekymret for de økte forskjellene.

-           Det er imidlertid bekymringsfullt at ikke alle grupper viser samme ansvar. Jeg har merket meg at rapporten viser høye bonusutbetalinger i finansnæringen, sier Støstad.

 

Videre lønnsvekst

NHO understreker imidlertid at timelønnskostnadene fremdeles er 20 prosent høyere i Norge, og at det derfor er viktig at denne utviklingen fortsetter.

-           Vi får til veldig mye i landet vårt om dagen. Det er viktig både for bedriftene og de ansatte å forsette dette gode arbeidet. Vi har god reallønnsutvikling og arbeidsledigheten synker. Nå er det viktig å ta vare på suksesskriteriene, sier Vågeng.

 

-           Det er nå viktig å fortsette den gode utviklingen vi er inne. Arbeidsmarkedet har bedre


Legg til kommentar

28. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?