Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Pensjonsalderen kryper oppover
Del artikkelen med venner og kolleger

I løpet av perioden 2002-2004 økte forventet pensjoneringsalder for en yrkesaktiv 50-åring med rundt fem måneder. En undersøkelse gjort av FAFOs Tove Midtsundstad viser hvordan man benytter seg av tidligpensjonering og bruker AFP ved pensjonering før fylte 67 år.

Det er rapporten ”Pensjonering før fylte 67 år. Tidligpensjonering og bruk av AFP innen KS’ tariffområde 2002-2004” som viser dette. Ut fra rapporten framgår det at forventet pensjoneringsalder for en 50-åring har økt med fem måneder. I tillegg var økningen ved helseforetakene på åtte og en halv måned.

- Dataene som har vært benyttet, gjør det vanskelig å gi en forklaring på utviklingen. Men jeg vil ikke avvise tanken om at det er IA-avtalen som nå slår ut. Den legger som kjent stor vekt på forebyggende helsearbeid og tilrettelegging, sier Midtsundstad til seniorpolitikk.no.

Størst nedgang blant lavere utdannete

Rapporten beskriver endringer i forventet pensjoneringsalder, endringer i pensjoneringsrater etter alder og bruk av de ulike tidligpensjonsordningene, uførepensjon, avtalefestet pensjon (AFP), særaldersgrense og 85-årsregelen og delpensjon.

Midtsundstad sier det var en betydelig nedgang i uførepensjonering før fylte 62 år både i kommunene, fylkeskommunene og helseforetakene. Mest nedgang finner man i  grupper med lavere utdanning.

– Den største nedgangen finner vi i andelen som uførepensjoneres mellom 50 og 62 år og som har videregående skole eller mindre. Dette er grupper som i utgangspunktet hadde de høyeste uføreratene, opplyser Midtsundstad.

I kvinnedominerte yrker som for eksempel hjelpepleier, barnepleier, hjemmehjelper og renholder er nedgangen størst. Av mannsdominerte yrker kommer fagarbeidere og transportarbeidere ut med størst nedgang.

– Dette er yrkesgrupper som primært er ansatt i kommunene eller i helseforetakene. Derfor er nedgangen størst i disse sektorene Men også lærerne har hatt en betydelig reduksjon i uføreratene før fylte 62 år, understreker Midtsundstad.

Store forskjeller ved pensjonering i de forskjellige yrker

Det har vært en klar nedgang i tidligpensjonering, men fortsatt er det stor variasjon mellom yrkesgruppene i kommunal sektor ved bruk av tidligpensjon. Nærmere 40 % av yrkesaktive renholdere kunne ved 50-årsalder forventes å gå av med AFP ved fylte 62 år. Derimot var det for leger bare 5 % av 50-åringene som hadde disse forventningene.
 
– At uføreandelene generelt er så høy i yrkesgrupper med lavere utdanning, skyldes nok at arbeidsbelastningene og helseplagene er størst i disse aldersgruppene, sier Midtsundstad.

Når det gjelder uførepensjonering før fylte 62 år, har cirka en fjerdedel av miljøarbeidere og miljøterapeuter, renholdere, hjemmehjelpere og ansatte i assistentstillinger blitt uførepensjonert i dette alderssjiktet. På den andre siden var tallene for jordmødre og helsesøstre bare 6 %, og man ser at mange av disse bruker særaldersgrensen som sin avgangsmetode.
 
[Les mer i artikkel hos seniorpolitikk.no]
[Les mer i pressemelding hos FAFO]


Legg til kommentar

28. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?