Forsvaret en IA-bedrift
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Det norske Forsvar som arbeidsplass skrider sammen med LO fram som en av de stedene som fronter det positive arbeidet rundt IA-avtalen. Dette selv om statlige bedrifter har minst fokus på inkluderende arbeidsliv i sine stillingsannonser.
Arne Bård Dalhaug, sjef Forsvarsstb, skrev tirsdag under IA-avtalen, som innlemmer Forsvaret som en del av avtalen om inkluderende arbeidsliv. Avtalen ble inngått mellom Forsvaret og Trygdeetaten, og omfatter de ca 16 000 personene som jobber i Forsvaret.
- Målet er at Forsvaret ikke bare skal være godt på papiret, men at våre ansatte skal oppleve bedriften som god, sa Dalhaug.
Forsvaret stiller beredt
Flere og flere bedrifter blir nå såkalte IA-bedrifter som et resultat av politikernes iherdige satsing på dette området. Like før jul vedtok regjeringen en ny intensjonsavtale om et inkluderende arbeidsliv med parter som LO og NHO. Nærmere 60 % av alle sysselsatte i bedrifter jobber i dag under en slik avtale.
Trygdedirektør Nanna Stender sa hun sjelden hadde sett en bedrift gjøre et så grundig forarbeid.
- På grunn av det omfattende forarbeidet tror jeg ikke dere får store problemer framover, sa Stender.
Som kjent framgår det av avtalen at dens mål er å gi samfunnsmessig fortjeneste i form av at flere står lenger i jobb, færre blir uføretrygdede, man får minsket sykefraværet og sikrer mulighetene for de med redusert funksjonsevne og andre utsatte grupper.
- Alle driftsenheter når de samme målene
Stender nevnte også at det er viktig for enhver bedrift å få en tilknytning til avtalen, eksempelvis gjennom at man utarbeider handlingsplanene som avtalen består av. Sjef Forsvarsstb Dalhaug mener at det er avgjørende at hver driftsenhet får et eierforhold til avtalen og at de ikke føler at avtalen kommer som et påbud fra øverste hold.
- Alle driftsenhetene skal nå de samme målene. Hvilke metoder som benyttes er opp til den enkelte sjef å avgjøre, kommenterte han.
Forsvaret blir en av landets største bedrifter som inngår avtale med Trygdeetaten, og Dalhaug mener det bare innebærer mer ansvar og ønsker å gå foran med et godt eksempel.
- Men, poenget er ikke å bli en IA-virksomhet, men å bli en god IA-virksomhet, avsluttet Dalhaug.
Stillingsannonsene skremmer kompetente søkere
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI)s Bjørn Halvorsen synes stillingsannonsene fra særlig de statlige bedriftene er spesielt skuffende.
- Sammenlignet med staten og mange kommuner ligger statlige bedrifter dårligst an, forteller IMDIs prosjektleder for nasjonale enhet, Bjørn Halvorsen til LO-Aktuelt.
IMDI mener at enkelte stillingsannonser nærmest formuleres på en måte som blir direkte ekskluderende. Halvorsen sier at stillingsannonser som krever svært god muntlig og skriftlig fremstillingsevne, er mest skremmende, og hindrer mange fra å ville søke. Han mener slike formuleringer bør brukes med omhu og bare der det virkelig trengs.
Halvorsen synes LO fortsatt har en lang vei å gå når det gjelder inkludering av innvandrere.
- Landsorganisasjonen har ikke vært den beste i klassen, men vil etter alt å dømme bli bedre. Rapporten som ble laget for å granske forholdene i egne rekker er et godt tegn, sier Halvorsen og roser LO for en stillingsannonse som nylig ble lyst ut. Denne annonsen brukes som et godt eksempel på IMDIs hjemmesider sammen med andre lignende annonser. Formuleringen i LOs stillingsannonse for organisasjonsrådgiver lyder slik: ”LOs arbeidsstyrke skal i størst mulig grad gjenspeile mangfoldet i befolkningen. Det er derfor et personalpolitisk mål å oppnå en balansert alders- og kjønnssammensetning og rekruttere personer med etnisk minoritets-bakgrunn.”
[Les mer i artikkel hos Forsvarsnett]
[Les mer i artikkel hos frifagbevegelse.no]
oks.com >books
oks.com >booksoks.com >books