Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Lønnsveksten stanser for kvinner
Del artikkelen med venner og kolleger

Når kvinner kommer i 30-årene stanser lønnsveksten deres, mens den for menn fortsetter å øke.

 

Etter ti år i arbeidslivet er kvinner på topp av sin lønnsstigning. For menn fortsetter lønnsøkningen derimot hele livet, forteller Knut Håkon Grini i Statistisk sentralbyrå (SSB). Totalt sett tjener kvinner 84,5 prosent av det menn tjener.

 

-          Kvinner jobber fortsatt i helsevesen, kommune og i skoleverket. Dette er store yrkesgrupper hvor lønnen er lik for alle. Menn jobber i det private og har større lønnsforskjeller seg imellom. De lokale lønnsoppgjørene i det private gjør at lønnen fortsetter å stige hele livet, mener Grini.

 

-          Ingeniører, arkitekter og økonomer drar ifra kvinner i tradisjonelle kvinneyrker, forteller Grini.

 

Jobber mer i hjemmet

Forsker Hege Kitterød i SSB har en annen mulig forklaring på hvorfor lønnsveksten for kvinner stopper. Hun har forsket på arbeidstid blant par som er småbarnsforeldre.

-          Det er først og fremst mødre som reduserer arbeidsinnsatsen når barna er små, forteller hun til NTB.

Fedre som jobber mye har nesten alltid en partner som jobber klart mindre enn dem, og som tar seg av hjem og barn. Mødre i full jobb har derimot svært sjelden en partner som jobber mindre enn dem, og har derfor ingen som kan ta seg av hjemmefronten.

-          Det er nok lettere å imponere sjefen med mange arbeidstimer, når kona tar seg av hus og hjem, mener hun.

 

Kilder: NTB og Aftenposten

 


Lønnsveksten stanser for kvinner

17. mars, 2006

Anne-Birgitte Løvlien

Dette stemmer helt. Og når du jobber i det "private" helsevesen så har du ingen rettigheter. Det er slik at i stat og kommune er det pensjonsordniger og permisjonsrettigheter. I det private får du den lave lønna, men oppnår ikke "godene". Helsesekretærene er den største og mest utnyttede arbeidstakeren som jobber i dette landet. Men hvem sjekker legen som arbeidsgiver.. Legene er jo de som tar vare på mennesker eller?

Noe for årets lønnsoppgjør

17. mars, 2006

Ruth

Hvorfor ikke ta dette opp i årets lønnsoppgjør?? Det er jo helt galt at kvinner ikke skal få den samme lønnsveksten etter fylte 30år? Vi stopper da ikke å utvikle oss gjør vi vel? Har selv fryktet at dette kunne stemme. Med kvinner i helse- og sosialyrker er det lite mulighet for å rykke oppover på lønnsstigen...

Legg til kommentar

26. september, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?