Sverige kommer etter...
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Sykefraværet i Sverige har økt kraftig de siste årene og regjeringen har erklært det som sin viktigste oppgave å skape et mer menneskelig arbeidsliv. Målsettingen er klar – en halvering av sykefraværet innen 2008. Problemene i Sverige er de samme som i Norge – økningen i både langtidsfraværet og uføretrygdede. Sammen ligger vi på fraværstoppen i Europa.
Et dårlig arbeidsmiljø skal koste – et bra skal premieres, sa statsminister Göran Persson i regjeringserklæringen. Ansvarlig for dette arbeidet blir arbeidsminister Hans Karlsson med 30 års erfaring fra LO. Hans oppdrag er blant annet å forandre offentlig sektor til mønsterarbeidsplasser iflg. regjeringens tiltredelseserklæring.
Sverige har i dag en karensdag men regjeringen er klar i sine uttalelser om at økning i karensdager eller reduksjon av sykepengene er ikke veien å gå for å redusere fraværet. –Vi tror ikke folk blir friskere av flere karensdager eller mindre penger mens de er syke. Det er langtidsfraværet som er problemet, ikke det korte fraværet på noen dager for å pleie en forkjølelse eller influensa, sier Terese Swanström, politisk rådgiver for Karlsson.
For å nå sin ambisiøse målsetting om en halvering av sykefraværet innen 2008 skal det satses 750 millioner kroner både i 2003 og 2004 for å få til bedre helse i arbeidslivet og iverksette myndighetenes ansvar. Virkemidlene er ikke klare men følgende forslag er presentert:
* økonomiske virkemidler for arbeidsgiveren for å forebygge sykdom. En mulig modell er delt ansvar mellom staten og arbeidsgiverne for sykefraværet etter 14 dager
* obligatorisk årsregnskap over sykefraværet for alle arbeidsgivere
I tillegg vil man yte midler til utvikling av arbeidsmiljøet på den enkelte arbeidsplass og generell ressursøkning til trygdekontoret innenfor dette området. Utdanningskapasiteten for leger innenfor arbeidsmedisin skal styrke og man stiller krav om spesialisterklæring etter 8 uker sykefravær fra lege i arbeidsmedisin.
Partene i arbeidslivet og regjeringen i Sverige arbeider for fullt med å få på plass en ”IA-avtale” før jul. Med parallelle løp i de to nabolandene vil man kunne få verdifull erfaring som kan bidra til at begge lykkes i sitt arbeid med å skape et mer inkluderende arbeidsliv.
(4.12 2002)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|