Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Tips for rekruttering av innvandrere
Del artikkelen med venner og kolleger

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) ønsker å gi råd til arbeidet med å rekruttere personer med innvandrerbakgrunn. Det gjør de blant annet ved å gjøre tipsene tilgjengelige gjennom nettet. 

Det er satt opp enkle tips til den enkelte arbeidsgiver som kan gi en pekepinn på hva som kan gjøre intervjuet bedre, og hvordan å legge til rette for at den håpefulle arbeidssøkeren får lagt seg fram på best mulig måte. Tipsene er kategorisert under hva man bør gjøre ”før annonsering”, i ”annonseringen”, ”under intervjuet og ved innkallingen til dette”, og etterpå, ved ”tolkningen av intervjuet”.

Dette er råd som gjør det enklere for arbeidsgiveren å rette fokus mot å finne rett person på rett plass. Da er det viktig å skulle tiltrekke seg den riktige delen av den store søkermassen, men også å se forbi en utvelging før intervjurunden, at man ekskluderer personer med utenlandsk lydende navn eller ytre kjennetegn som språklig aksent eller hudfarge. En utvelging kun basert på søkerens realkompetanse. 

Hjelpe innvandrere til et mer behagelig jobbintervju

Først og fremst må man tiltrekke seg den riktige delen av søkermassen. For å tiltrekke seg oppmerksomhet også fra innvandrere, er det selvfølgelig lurt å oppfordre innvandrere il å søke i annonsen. Å sette inn annonsen i medier som når fram til arbeidere med innvandrerbakgrunn og å benytte åpne rekrutteringskanaler istedenfor å bruke et utilgjengelig uformelt nettverk vil også åpne muligheter for å få flere søkere med mer kunnskap til din annonse.  

- Fjern navnene fra søkerlisten, ha fokus på ønskelig kompetanse og personlige egenskaper hos den aktuelle kandidaten og ta med en person fra din egen stab med innvandrerbakgrunn med på intervju av personer med innvandrerbakgrunn for å inngi trygghet hos søkeren. Dette er et utdrag av rådene som Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), NHO og LO gir til bedrifter og tillitsvalgte når man under intervjusituasjonen skal finne og rekruttere nye medarbeidere.

Andre faktorer man ikke bør føye inn under intervjusituasjonen, er for eksempel å gi en ”norsk” personlighetstest eller å stille spørsmål som er irrelevante, og som man aldri ville stilt en norsk søker med samme utgangspunkt for å skulle få stillingen.  

Holde fokus på rette person på rett plass også ved utvelgingen

Gjennom å tolke inntrykket etter intervjuet kan det være lurt å systematisere inntrykkene skriftlig. Sammenlikne de ulike søkernes profil med kravspesifikasjonene til stillingen, slik at eksempelvis språkkunnskapens plass i vurderingen ikke blir overdimensjonert. 

Alle de gode rekrutteringstipsene finner man på IMDis nettsider. IMDi har også her en link hvor bedrifter kan få tips til hvordan annonseteksten kan utformes og hjelp til annonsesjekk.

[Les mer i pressemelding hos IMDi]


Legg til kommentar

20. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?