Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Kvinner jobber deltid
Del artikkelen med venner og kolleger

Kvinner jobber mer deltid enn menn.  I 2004 arbeidet 43 prosent av sysselsatte kvinner deltid, mens kun 13 prosent av mennene gjorde det samme.

-           Kvinner mellom 25 og 39 år er den gruppen som har investert mest i utdanning, samtidig er sjansen svært stor for at de ender i deltidsjobb hvis de får mer enn et barn. Dette er et paradoks, sier Sigtona Halrynjo, forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) til Bergens Tidende.

Hun er ikke tvil om at kvinnene tar mest ansvar for omsorgsarbeidet, og dermed taper i arbeidsmarkedet med dårligere lønn, karriere og pensjon.
-           Norske kvinner tar fremdeles ut mesteparten av svangerskapspermisjonen og tar som oftest hovedansvaret når det gjelder omsorg for barn. Dette får konsekvenser for kvinners lønn, karriere og pensjon. Noen opplever at de sakker akterut når det gjelder lønn, og at de får mindre spennende arbeidsoppgaver når de kommer tilbake fra permisjon, sier hun.

Skjevhet mellom kjønnene
En kvinne som arbeider deltid, har gjerne flere barn under 16 år og arbeider mellom 60 – 80 prosent.  Hun oppfatter seg selv som yrkesaktiv, og bruker den resterende tiden til omsorgsarbeid. 

De fleste menn som arbeider deltid har en mindre deltidsjobb, og kombinerer denne med skolegang. Mange menn velger også å gå ned i stilling mot slutten av sin yrkeskarriere.  

Kvinner tilpasser seg
-           Det spesielle med Norge er at vi får barn, og flere barn. Samtidig har vi en høy yrkesdeltakelse. Men mange kvinner opplever at kabalen ikke går opp. De føler at de ikke får brukt ressursene sine i arbeidslivet, fordi de må være fleksible i forhold til omsorg, sier Halrynjo.

-           Alle foreldre vil jo at barna skal ha det bra. Når det blir for heftig med to fulle jobber, oppleves deltidsjobbing ofte som løsningen på problemet. Og da er det som oftest mor som tilpasser seg. Men når hun jobber deltid, gjør hun det også mulig for far å kjøre på i sin jobb. Normen for hva som forventes av fleksibilitet og tidsbruk i en heltidsjobb, kan da heves enda et hakk. Dermed blir det enda vanskeligere for kvinner å kombinere jobb og omsorgsansvar, sier Sigtona Halrynjo.
 

[Les artikkel hos bt.no]

bo

Legg til kommentar

26. september, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?