Ikke si for mye til sjefen
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Det du sier under en medarbeidersamtale kan bli misbrukt når sjefen skal omorganisere eller nedbemanne. Si bare det du også kan si i plenum, råder forskerne.
Medarbeidersamtalen er ment å være et nyttig verktøy for alle på arbeidsplassen, men slik er det langt ifra i alle bedrifter.
- Vi har hatt flere eksempler på sjefer som bruker informasjon fra medarbeidersamtaler på en manipulerende måte, sier Asbjørn Grimsmo, seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet til Dagsavisen.
Han sier at uttalelser om kolleger aldri hører hjemme i en medarbeidersamtale. Det kan påvirke sjefens holdninger til en annen ansatt. Dessuten bør du tenke på at informasjon du gir om deg selv, kan bli brukt mot deg ved neste korsvei.
Forfølges
I en slik samtale mellom to personer, den ansatte og lederen, kan den ansatte føle seg presset til å si noe om arbeidssituasjonen, miljøet og bedriften som en ikke liker.
- Det er et kjent fenomen at ledere liker folk som er lik seg selv, og man har sett at de som tør si fra blir forfulgt. Da kan en bli valgt bort ved nedbemanning eller satt på sidelinja ved omorganisering, sier Grimsmo, som kjenner mange eksempler på at ledelsen har misbrukt informasjon om ansatte.
Arbeidsforskningsinstituttet mener hovedregelen må være at det som diskuteres i en medarbeidersamtale, også kan diskuteres i plenum.
(29.3 2006)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|