Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Vibrasjonsskade en yrkessykdom
Del artikkelen med venner og kolleger

Vibrasjonsskade er den eneste muskel- og skjelettskaden som man får over tid, som kan gi erstatning i Norge. I Norge i dag, er det nærmere 200 000 personer som påvirkes i sin arbeidssituasjon av vibrerende verktøy som kan være skadelig.  

Denne type skader kan komme av forskjellige vibrerende verktøy, som for eksempel en slipemaskin. De sterke vibrasjonene kroppen hele tiden prøver å kjempe imot, kan påvirke nerver, blodkar, muskler, ledd og skjelett. De kan dermed også lede til kroniske lidelser.

Yrkesgrupper som er mest utsatt for slike skader, er bønder, håndverkere, mekanikere og industrimekanikere samt sjåfører, og menn er i stort flertall.

Godkjent som yrkesskade 

En bedre kjent vibrasjonsskade er for eksempel ”hvite fingre”, også kalt ”likfingre” eller vasospastisk syndrom – dette er en skade hvor sirkulasjonen i fingrene er ødelagt eller svært nedsatt, noe som gir nedsatt følsomhet og smerter som resultat. Det gir sterkt ubehag og smerter som ofte forverres når blodet vender tilbake etter 5-60 minutter. Anfall provoseres spesielt av kulde, men nikotin og stress kan også være av betydning.

Skadede nervefunksjoner forekommer også, en skade som er forbundet med avdovninger og dårligere finmotorikk. En kan altså få nedsatte funksjon ved bruk av hendene, invalidiserende tilstander og irriversible skader. Personer som har fått ”tennisalbue” kan også ved visse tilfeller være erstatningsberettiget.
 
Vibrasjonsskade er det eneste unntak blant arbeidsrelaterte muskel- og skjelettlidelser og psykiske lidelser ervervet over tid som kan godkjennes som yrkessykdom i Norge. Dette har sannsynligvis sin bakgrunn i at myndighetene mener at det kun finnes akseptabel dokumentasjon for en årsakssammenheng mellom vibrasjon og skader i underarm og hånd og ikke andre eksponeringer i arbeidslivet.
 

Nærmere lovpålegg om vibrasjonsskader

Fram til nå nylig, har vibrasjon i samhandling med arbeidsmiljø vært et glemt felt hvor arbeid på området er til dels mangelfull her i Norge. Men internasjonalt er det et prioritert område, hvorpå EU har satt i stand et direktiv om vibrasjon og definert vibrasjon som satsningsområde. Her til lands har antall anmeldte vibrasjonsskader de siste 10 årene til sammen ligget på rundt 20-30 stk, mens det for eksempel hos vår søta bror har vært rundt 600-1100 menn og 20-30 kvinner.  

Heldigvis kom det i Norge i fjor en ny forskrift om vibrasjon, basert på EU-direktivet. Dermed ble vibrasjon som arbeidsmiljøtema gjort synlig med krav om risikovurdering, tiltaks- og grenseverdier. Man har altså gått fra nærmest lovløshet til lovpålegg om vibrasjonsskader.

30. mai vil det holdes seminar om vibrasjonsskader - om hvordan dagens lovgivning virker, om den følger oppdatert forskning og om den bør revideres. 

[Les mer i artikkel hos Statens Arbeidsmiljøinstitutt]
[Les mer i artikkel hos Statens Arbeidsmiljøinstitutt]

tylex;>online book
(20.4 2006)

Legg til kommentar

03. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?