Funksjonshemmede diskrimineres
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Norske arbeidsgivere velger som regel bort søkere med en eller annen form for funksjonshemning, viser en intervjuundersøkelse MMI har gjort for personer med nedsatt funksjonsevne.
Bare rundt 10 % av dagens ledere svarte at de kunne innkalt en ”meget godt” kvalifisert 35-årig søker som var blind og hadde førerhund til arbeidsintervju. Under undersøkelsen MMI har gjort for Nasjonalt dokumentasjonssenter svarte 37 % at de ville innkalt en rullestolbruker til intervju. Til etterfølgelse har derimot en funksjonsfrisk 35-åring med kun formelle kvalifikasjoner 50 % sjanse til å bli innkalt til jobbintervju.
Mer enn halvparten av dette igjen, 23 %, ville blitt innkalt til intervju om de i tillegg til kun formelle kvalifikasjoner, var sittende i rullestol.
- Undersøkelsen tyder på at en blind med førerhund har svært dårlige sjanser i arbeidslivet. Selv med meget gode kvalifikasjoner, må de finne seg i å stille seg langt bak i køen. Også rullestolbrukere må ofte finne seg i å bli valgt bort, sier direktør ved Nasjonalt dokumentasjonssenter, Britta Nilsson.
Myter hemmer funksjonshemmede ytterligere
Britta Nilsson frykter resultatet i undersøkelsen i stor grad skyldes at ledere generelt har fått servert for mange dårlige rykter om funksjonshemmede, og dermed ikke innkaller til intervju.
- En av de største barrierene funksjonshemmede møter i arbeidslivet, er trolig generelle forestillinger om funksjonshemmedes begrensninger. Funksjonshemmedes begrensninger skyldes imidlertid primært samfunnsskapte barrierer, enten de er fysiske eller kommer til uttrykk i fordommer.
Lederne taper på å ikke ansette kvalifisert arbeidskraft
Nasjonalt dokumentasjonssenters direktør mener bestemt at det er arbeidsgiverne og næringslivet selv som taper på at kvalifiserte funksjonshemmede nærmest stenges ute fra arbeidslivet.
- I en situasjon med skjerpet konkurranse om arbeidskraft, er det oppsiktsvekkende at ledere vender tommelen ned for meget godt kvalifiserte arbeidssøkere, sier Nilsson.
Undersøkelsen omfatter et representativt utvalg ledere i cirka 600 virksomheter med 10 eller flere ansatte. Har lederen i bedriften tidligere ansatt en funksjonshemmed, er det større sannsynlighet for at han kommer til å gjøre det igjen.
[Les mer i artikkel hos Funksjonshemmedes fellesorganisasjon]
book
(24.4 2006)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|