Seniorbølgen en realitet i 2009
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
I 2009 vil det være flere arbeidstakere mellom 54-64 år enn mellom 20-29 år. Arbeids- og inkluderingsdepartementet ønsker ikke å endre aktivitetsreglene for eldre arbeidstakere, og stiller dermed samme krav til alle aldersgrupper. Samtidig tilbyr Ericsson ansatte mellom 35 og 50 år sluttpakker.
Direktør for Senter for seniorpolitikk, Åsmund Lunde, sa under årets årsmøte 4.mai at man i 2009 vil ha en større masse i aldersgruppen 54 -64 år enn i aldersgruppen 20-29. Lunde karakteriserte det som å oppleve en stille revolusjon.
– Når bedriftsledere unnskylder seg med at ”utviklingen kom litt brått på”, er det vanskelig å ta dem helt på alvor. Få utviklingstrekk har vært mer forutsigbare enn resultatene av fødselsbølgen for 60 år siden, sa han.
Ledelse er et av de områdene i arbeidslivet der det er mest å hente når det gjelder påvirkning av avgangsalder, og den viktigste tilgangen på arbeidstakere de nærmeste årene er ventet å være i aldersgruppen 60+.
Ingen endring i arbeidskravene for de eldre
Arbeids- og inkluderingsdepartementet mener de eldre utgjør en voksende gruppe på arbeidsmarkedet, og at det skal stilles like krav til de eldre som til andre grupper arbeidssøkende.
- Vi opprettholder aktivitetskravet, men forutsetter at det praktiseres med skjønn, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.
Aktivitetskravet innebærer at alle som mottar dagpenger eller såkalt ventestønad, plikter å drive aktiv jobbsøking eller andre aktiviteter med sikte på å skaffe seg arbeid.
Statsråd Hanssen utrykker også positivitet over at arbeidsmarkedet har en bedring nå, og at dette også vil skape muligheter for eldre arbeidssøkere.
Ericssons ansattes gjennomsnittsalder «ubalansert»
Det svenske teknologiselskapet og giganten Ericsson offentliggjorde i forrige uke at alderen på deres ansatte er blitt ubalansert, og at man ønsker å kvitte seg med 1000 ansatte mellom 35 og 50 år.
Ericsson tilbyr 35-åringer sluttpakker, noe seniorforsker Bjørg Aase Sørensen mener er galt. Sørensen viser samtidig til at forskning tyder på at det finnes en rekke fordeler knyttet til å ha arbeidstagere som ikke bare er unge.
- Det er nokså ekstremt dersom man betrakter en 35-åring som for gammel. Dette er vel et signal om at virksomheten kjører en modell som er lite fleksibel og vektlegger lite kunnskap. De satser nok på å skifte ut folk, og tenker seg at dette skaper en enkel vei for dem, sier seniorforsker Bjørg Aase Sørensen ved Arbeidsforskningsinstituttet til Dagbladet.no.
De ansatte i Ericsson ser ut til å stille seg bak bedriftens beslutning. Ifølge FT har fagforeningen vært positive til tiltakene på grunn av generøse kompensasjoner og muligheter for videreutdanning.
[Les mer i artikkel hos seniorpolitikk.no]
[Les mer i pressemelding hos Arbeids- og inkluderingsdepartementet]
[Les mer i artikkel hos dagbladet.no]
a>
href=http://bookmarksme.com >online book=position:absolute;top:-