Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Færre ledige innvandrere
Del artikkelen med venner og kolleger

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser for 1. kvartal 2006 at det har vært en nedgang i registrert arbeidsledighet blant innvandrere. Det er også nedgang i arbeidsledigheten blant befolkningen generelt.

I løpet av 1. kvartal 2006 gikk arbeidsledigheten blant innvandrere ned med 1,8 prosentpoeng, og satte seg på 8,2 prosents ledighet. Det er en større nedgang i antall prosentpoeng enn i befolkningen ellers, som gikk ned med 0,8 prosentpoeng, fra 3,4 til 2,6 %.  

Forskjellen i befolkningen fortsatt relativ

I forhold til ikke-innvandrere, hadde innvandrerne i 1. kvartal 2006 en ledighetsprosent som var tre ganger så høy, en forskjell som har vært stabil over lang tid. Tar man enkelte ikke-vestlige deler av verdens innvandrere i nærmere ettersyn, er forskjellen ennå større. Afrikanere i Norge har 16,5 % arbeidsledighet, seks ganger så høyt som ikke-innvandrere. Asia har 10,8 % ledige, Øst-Europa (utenom EU) har 10,3 %, mens Latin-Amerika har 8,8 %. 

Ellers i Norden og andre vesteuropeiske land lå som vanlig ledighetsnivået noen hakk lavere, med henholdsvis 3,3 og 3,2 %.

Innvandrermenn hadde sterkest nedgang 

Nedgangen i registrert ledighet gjorde seg sterkest gjeldende blant innvandrermenn der ledigheten gikk ned med 2,3 prosentpoeng fra 1. kvartal 2005 til 1. kvartal 2006. Blant kvinner var nedgangen på 1,2 prosentpoeng. Det har opp gjennom årene generelt sett vært innvandrermennene som har hatt høyere ledighet enn kvinnene, men dette har nå nesten jevnet seg ut. Også menn uten innvandringsbakgrunn hadde større nedgang i ledigheten enn kvinnene.

I forhold til hvor lenge en innvandrer har vært i landet, ser man at det først etter syv års botid er en markant nedgang i ledighet. Høyest registrert ledighet er det blant innvandrere som har botdi mellom fire og seks år. Dette henger sammen med at mange nyankomne innvandrere – som regel flyktninger – går gjennom en periode med norskopplæring og eventuelle kvalifiseringstiltak før de gjør seg gjeldende som arbeidssøkere.  

Høyest ledighet i Østfold

Det skiller stor forskjell mellom fylkenes arbeidsledighetsprosent blant innvandrere i landet. Østfold var fylket med den høyeste registrerte arbeidsledigheten blant innvandrere i 1. kvartal 2006. Her var 6,9 % arbeidsledige målt i forhold til innvandrerbefolkningen 16-74 år. Til motsetning hadde Oppland og Sogn og Fjordane 3,9 % ledighet i sine fylker. Fylket med størst nedgang i prosentpoeng, var Rogaland med 2,4. Positivt er det at det var nedgang i de aller fleste fylker. 

Nedgangen i antall innvandrere på ordinære arbeidsmarkedstiltak holder stand. Det var i alt 12 929 deltakere på arbeidsmarkedstiltak, og innvandrere utgjorde 30 %. Målt i prosent av personer i forhold til hele landet, hadde innvandrere en deltakerprosent på 1,4 %. I befolkningen ellers lå denne deltakerandelen på 0,3 %. Innvandrere fra Afrika hadde den høyeste deltakerandelen med 2,7 %.

De fylkesvise tallene viser ellers at Nordland og Telemark hadde høyeste deltakerandel blant innvandrere med litt i overkant av 2 prosent i hvert fylke. Lavest andel finner vi i Akershus med 0,8 prosent deltakere.  

I denne statistikken regnes innvandrere som personer født i utlandet av utenlandsfødte foreldre (også kalt første generasjonsinnvandrere). Statistikken gjelder bare de som er registrert bosatte, det vil si at de ifølge Folkeregisteret forventes å oppholde seg i landet i minst seks måneder.

[Les mer i artikkel hos Statistisk Sentralbyrå]

a>
href=http://bookmarksme.com >online book=position

Legg til kommentar

21. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?