- Greit at innvandrere forbigås
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
To av ti sier det ville skapt reaksjoner om bedriften de jobbet i ansatte en innvandrer.
Kun én av ti norske bedriftsledere tror at en endring av arbeidsmiljøloven, for å hindre diskriminering av innvandrere, vil følges opp i praksis.
Uproblematisk
Samtidig mener over fire av ti norske arbeidstakere at det er uproblematisk at innvandrere forbigås i jobbsøkerkøen. To av ti sier det ville skapt reaksjoner om bedriften de jobbet i ansatte en innvandrer.
Det viser en ny, landsdekkende undersøkelse utført av bemanningsselskapet Proffice.
- Nær halvparten av bedriftslederne i undersøkelsen støtter myndighetenes tiltak, som skal forhindre diskriminering av innvandrere her i landet. Denne andelen burde ideelt sett vært høyere, med tanke på at rundt 30 prosent av henvendelsene til Senter mot etnisk diskriminering (SMED) de siste fem årene har dreiet seg om etnisk diskriminering i arbeidslivet. Men når kun én av ti bedriftsledere tror at slike tiltak har en reell effekt på rekrutteringen av innvandrere, er det mer forståelig at oppslutningen likevel ikke er høyere, sier administrerende direktør i Proffice, Per Bergerud i en kommentar.
Undersøkelsen er landsrepresentativ, og utført av InFact for Proffice i april i år. 554 norske bedrifter og 778 etnisk norske arbeidstakere har deltatt.
Norsk språk – viktigere enn utdanning
Når det gjelder målbare verdier ved en ansettelse mener ni av ti spurte at relevant jobberfaring er viktig, mens åtte av ti mener at godt norsk språk er viktig ved en ansettelse. Under halvparten, 46 prosent, mener at høyere utdanning er viktig, men tre av ti mener den ansattes familieforhold bør være ryddige. Relevant jobberfaring synes å være viktig uavhengig av bransje, mens godt språk er særlig viktig innen administrasjon, økonomi og jus. Her svarer 93 prosent at det er viktig, mens 76 prosent innen industri, bygg og anlegg svarer det samme.
(23.5 2006)
LMB
| Det er ikke greit og det burde ikke være slik, men jeg forstår de som sier at det vil sakpe uro i bedriften. Har selv erfart det i privat bedrift. Det er mange sammensatte ting som kan være årsaken at det blir motsetninger. Kravene i dag til å overleve som bedrift er så hade at det tålereres ikke mye turbulens på en arbeidsplass før det går utover både produksjon og lønnsomhet.
Nevner kun nevne noen områder som påvirker.
1. Store kulturforskjeller
2. Turbulente familieforhold og da blir kulturforskjellende enda større og forstyrrende.
3. Språkproblemer, missforståelser. Tør ikke si fra om de forstår eller ikke.
4. Har noe andre holdninger til fravær. Varierer hvor de kommer fra. Om de er vekke fra arbeid kan vel ikke være så farlig. Det er ikke alltid de forstår dette selv om de blir veiledet.
5. Mediapåvirkning av all elendigheten som finnes. Desto mere negativt jo bedre nyhet.
6. Mange ønsker å være i sin egen kjente kultur og av førstegangsinnvandrere. Det endrer deg med 2. og 3. generasjons kulturen.
7. Frykt for elementer man ikke liker i samfunnet, slik som terorisme, vold osv.
Hadde ønsket at det ikke var slik, men en må stikke fingeren åi jorden og erkjenne at vi lever i forskjellige verdener etter hvor en kommer fra og hvilken ballast en har med seg. |
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|