Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Utvidelse av IA-avtalen
Del artikkelen med venner og kolleger

Det satses mer på en aktiv seniorpolitikk og mindre byråkrati i den nye IA-avtalen. Partene i arbeidslivet og myndigheten ble enige om tilleggsavtalen som konkretiserer målformuleringer og gir nye virkemidler i IA-arbeidet.

- Jeg er fornøyd med at myndighetene og partene i arbeidslivet har blitt enige om et felles løft for IA-arbeidet. Dette gir virksomhetene nye virkemidler i arbeidet med å skape et reelt inkluderende arbeidsliv, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. - Videre setter målene det nå er enighet om større fokus på alle de utfordringer avtalen dekker.

Konkretiseringen av målene er en oppfølging av avtalen som ble inngått i 2005, da man ønsket bedre mål og virkemidler i arbeidet med et inkluderende arbeidsliv. 

- Konkrete målformuleringer er nå fastsatt for alle delmål. Det endelige måltall for inkludering av personer med nedsatt funksjonsevne, vil bli fastsatt innen utgangen av året. Dette henger sammen med at det nå utvikles nye måleindikatorer i regi av arbeids- og velferdsetaten, og myndighetene og partene har ønsket å ha et bredere datagrunnlag til rådighet før måltallene fastsettes, sier statsråden.

Aktiv seniorpolitikk

Spesielt legges det vekt på arbeidet med å inkludere seniorene i arbeidslivet. Med den demografiske endringen som vil skje i løpet av det neste tiåret vil det være helt essensielt for arbeidslivet å beholde de eldre i arbeidslivet.

Virksomhetene skal synliggjøre hvordan redusert arbeidsgiveravgift brukes overfor arbeidstakere eldre enn 62 år. Det er satt av 3 millioner kroner til en seniorsatsing for å synliggjøre seniorer som en ressurs i arbeidslivet.

Mindre byråkrati

Det skal bli enklere å ta i bruk virkemidlene i IA-avtalen, noe NHO er svært positive til:
-          
For NHO har det vært viktig at virkemidlene skal gjøres mindre byråkratisk og bedre tilpasset bedriftenes behov. Dette gjelder for eksempel et godt tilretteleggingstilskudd, som nå også kan benyttes til bedrift og individ, heter det i en pressemelding.

YS fornøyd

YS-leder Randi Bjørgen var tifreds med den nye avtalen, og spesielt trakk hun frem utfordringene rundt diskrimineringsproblematikken.

- Den nye IA-avtalen viderefører og forsterker hovedprinsipper fra den tidligere avtalen. Samtidig har vi fått på plass nye elementer, ikke minst når det gjelder diskrimineringsproblematikk. Dette er det nok først og fremst YS som har vært opptatt av, og jeg er glad for at vi til slutt fikk støtte i dette engasjementet, sier YS-leder Randi G. Bjørgen:

Bjørgen mener det var helt nødvendig å få på plass de økonomiske virkemidlene på plass for at IA-arbeidet skal lykkes.

- Både for næringslivet og myndighetene er det en grunnleggende forståelse om at investeringer gir avkastning. Det gjelder også i dette arbeidet, understreket hun.

Satsningsområder

Virkemiddelbruken i IA-avtalen endres. Det er enighet om å satse på følgende områder:
·          Rammen for tilretteleggingstilskuddet utvides.
·          Kjøp av helsetjenester gjeninnføres. Ordningen rettes mot lettere psykiske- og sammensatte lidelser.
·          Forsøk med tilretteleggingsgaranti starter opp i fem fylker i 2007 med sikte med på at ordningen gjøres landsdekkende fra 1. januar 2008. Arbeidslivssentrene i NAV-etatene styrkes.
·          Det iverksettes forsøk med utdanningsvikariater/utdanningspermisjoner. Permisjonene forbeholdes arbeidstakere som står i fare for å falle ut av arbeidslivet, mens vikariatene forbeholdes arbeidssøkere som har vansker med å komme inn på arbeidsmarkedet. Ordningen vil bli nærmere konkretisert innen utgangen av 2006 i samarbeid med partene i arbeidslivet.
(7.6 2006)


Legg til kommentar

21. desember, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?