Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Syk av jobben
Del artikkelen med venner og kolleger

60 prosent av norske arbeidstagere har fått helseplager på jobb. Det viser tall fra Helseundersøkelsen i Oslo.

 

Forskere ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har gått igjennom resultatene fra Helseundersøkelsen i Oslo. 85 prosent av 30-, 40- og 45-åringer som deltok i undersøkelsen, meldte om helseplager måneden før undersøkelsen.

60 prosent av de 8500 spurte sa at plagene skyldes jobben.

-          Resultatene viser altså at mer enn halvparten av befolkningen har fått helseproblemer som følge av jobben. Aldri tidligere er det påvist at så mange har slike helseplager, sier STAMI-forsker Ingrid Sivesind Mehlum til Forbruker.no.

 

Bekymret

Nakke- og skuldersmerter var det vanligste jobbrelaterte helseproblemet. Fire av ti - eller 38 prosent - meldte om slike plager. 23 prosent meldte om korsryggsmerter, mens 20 prosent ga uttrykk for smerter i armene.

Så mange som tre av fire sa at nakke-, skulder- og armsmertene skyldtes jobben, mens rundt halvparten sa at ryggsmertene skyldtes jobben.

-          De fleste ser på arbeidsmiljøet ved norske arbeidsplasser som godt. Vi tror at få blir syke av jobben. Derfor er det oppsiktsvekkende at så mange sier at plagene skyldes jobben, sier forskeren.

I Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse fra 2003 sa 32 prosent at de følte seg fysisk utmattet når de kom hjem fra jobb. Men kun 14 prosent meldte om jobbrelaterte smerter i rygg, nakke og skulder, og ti prosent sa at de hadde smerter i armer eller håndledd. Tallene i STAMI-undersøkelsen er derfor overraskende høye.

-          Grunnen er at vi har med alle som melder om slike plager, mens SSB kun tok med dem som var svært eller ganske plaget av de ulike helseproblemene. Vi synes våre tall gir et mer utfyllende bilde av situasjonen, sier Sivesind Mehlum.

 

Psykiske plager

Asbjørn Grimsmo, forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet, sier at arbeidslivet har hardnet til det siste tiåret.

-          En majoritet av arbeidstagerne har opplevd omstillinger på arbeidsplassen. Intensiteten øker. Færre personer skal gjøre mer på kortere tid og med høyere kvalitet. Da opplever mange at de ikke henger med. Det gir helseproblemer, sier Grimsmo til Forbruker.no.

Han er mest opptatt av de psykiske plagene folk får på jobb.

-          Muskelplager betyr ikke nødvendigvis at man ikke kan jobbe. Jeg synes det er viktigere å se på om færre arbeidstagere enn før er i stand til å jobbe. Flere undersøkelser tyder på det, sier Grimsmo.

 

lute;top:-999

Legg til kommentar

18. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?