Bedriftsledere positive til innvandrere
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Annenhver bedriftsleder støtter myndighetenes tiltak mot diskriminering i arbeidslivet. Samtidig viser en rapport fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) at det er stor vilje, men få tiltak for å rekruttere innvandrere blant norske bedrifter.
En undersøkelse gjort av InFact på oppdrag fra bemanningsselskapet Proffice viser at nær halvparten støtter myndighetenes tiltak for å forhindre diskriminering av innvandrere. Samtidig sier kun 1 av 10 at de vil ta hensyn til lovendringer som skal forhindre diskrimineringen. 554 bedriftsledere deltok i undersøkelsen.
Relevant erfaring og gode norskkunnskaper er de viktigste kriteriene for arbeidsgiverne ved rekruttering av innvandrere.
Få tiltak
En rapport fra IMDI bekrefter funnene som ble gjort av InFact. De har intervjuet 1325 bedrifsledere og konkludere i sin rapport med at det er stor vilje blant norske bedrifter, men at svært få har innført spesielle tiltak for å rekruttere innvandrere.
– Det er svært positivt at viljen til å ta i bruk inkluderende rekruttering er stor blant bedriftsledere. Men det hjelper lite om ikke velviljen omsettes i praksis, sier Osmund Kaldheim, direktør i IMDi.
I følge rapporten er det kun 2 av 10 bedrifter som har et uttalt mål om å ansette folk med ulik etnisk bakgrunn. Og, kun 1 av 100 bedrifter har satt i gang tiltak for rekruttering av ikke-vestlige personer.
Imidlertid er 9 av 10 positive til å innkalle minst en kvalifisert søker med ikke-vestlig bakgrunn til intervju. 1 av 3 bedrifter kunne også tenke seg å bruke utlysningsteksten til spesielt å oppfordre ikke-vestlige innvandrer til å søke.
40 prosent av bedriftene har ansatte med ikke-vestlige bakgrunn.
Trenger flere hender i arbeid
Statsekretær i Nærings- og handelsdepartementet Karin Yrvin er bekymret over de få tiltakene norske bedrifter har iverksatt, og påpeker at næringslivet trenger alle hender. Hun oppfordrer næringslivet til å være aktive i rekrutteringen av innvandrere.
- Det er imidlertid grunn til å tro at vi i tiden som kommer vil få et økende behov for arbeidskraft. Beregninger viser at vi i 2010 kan mangle hele 220 000 personer for å dekke behovet for arbeidskraft. Dette er en stor utfordring – både for regjeringen og for næringslivet selv. Vedvarende mangel på arbeidskraft kan true vår evne til verdiskaping og i siste instans også vår velferd, sier hun.
Arbeidsgiverne i IMDI sin undersøkelse krever faglige kvalifikasjoner, norskkunnskaper, arbeidserfaring og referanser. Den beste måten å skaffe seg dette er gjennom arbeid, og derfor er det viktig å gi innvandrere muligheten til å prøve seg i jobb.
Allikevel er kun 12 prosent positive til moderat kvotering av ikke-vestlige innvandrere. De ønsker å kunne stå fritt i valg av hvem de skal ansette. 7 av 10 er også i mot hard kvotering, noe kun 6 prosent er positive til.
Rekrutteringstips og mangfoldskilde
IMDI har tatt i bruk flere verktøy for å gjøre det enklere for arbeidsgivere å ansette innvandrere. Sammen med NHO og LO har de utarbeidet gode rekrutteringstips, i tillegg til at de har samlet en rekke gode eksempler på nettsidene.
Helt nytt er en manfoldskilde som skal fungere som en cv-database over personer med minoritetsbakgrunn. Denne tjenesten er tilgjengelig på nettsiden www.mangfoldskilden.no, der man kan registrere seg samt søke etter ønsket kompetanse.
(21.6 2006)