Aetat med råd om dysleksi
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
30 prosent av den voksne befolkningen sliter med å mestre arbeidslivets krav til lese- og skriveferdigheter. Aetat ønsker gjøre arbeidsgivere mer bevisst på de utfordringer dyslektikere har, samt å informere om de muligheter som finnes.
- Aetat skal, som første offentlige etat, tilby opplæring om lese- og skrivevansker til alle medarbeidere med publikumskontakt. Ved tidlig avdekking av lese- og skrivevansker får Aetat muligheten til å tilpasse videre service for den enkelte, sier arbeidsdirektør Yngvar Åsholt.
Hensikten er å avdekke og kartlegge lese- og skrivevansker blant arbeidssøkere for å best mulig tilrettelegge oppfølging, tiltaksbruk og bedre jobbmuligheter.
Skal bevisstgjøre arbeidsgiver
Mange arbeidssøkere har problemer med lese- og skrivevansker. Dette gjør at disse har større utfordringer i ansettelsesprosesser, og dermed er det en større andel med svake leseferdigheter blant arbeidssøkere enn blant sysselsatte.
Aetat ønsker nå å gi opplæring om lese- og skrivevansker for alle medarbeidere med publikumskontakt. Hensikten er gjøre flere oppmerksomme på mange arbeidssøkeres problemer med lese- og skrivevansker, og øke kunnskapen om hvilke utfordringer dette innebærer. Dessuten vil man lære å avdekke og kartlegge lese- og skrivevansker hos brukerne.
I tillegg vil Aetat informere om hvilke muligheter som finnes. Blant annet er det mulighet for egentrening, hjelpemidler, tilrettelegging ved eksamen og tilpasning av undervisningsopplegg.
Aetat vil tilpasse og tilrettelegge arbeidsmarkedstiltakene i forhold til de utfordringer brukerne har. Gjennom samarbeid med arbeidsgivere skal etaten også bistå med tilpasninger og tilrettelegging på arbeidsplassen når arbeidssøker er aktuell for en jobb.
Informasjon til arbeidssøkere
Det vil bli satt opp informasjonsplakater og brosjyrer på offentlige kontor som informerer arbeidssøkere at de kan ta opp dysleksi hos Aetat. Aetat vil benytte ulike kartleggings- og diagnostiske verktøy for å kartlegge lese- og skrivevansker og diagnostisere dysleksi.
Brukere kan også foreta en egenkartlegging på aetat.no, der det er lagt ut en sjekkliste med spørsmål som skal kunne gi indikasjoner på om man har lese- og skrivevansker.
Dysleksiforbundet er en landsomfattende interesseorganisasjon for alle med lese- og skrivevansker. Dysleksiforbundet ble etablert i 1976 og har nå ca 4500 medlemmer. Nettsidene har mange gode råd om dysleksi – se www.dysleksiforbundet.no.
Ring grønt nummer: 800 33 140
dysleksi kommer av de greske ordene dys (mangelfull) og lexia (ord) og ofte oversettes til ordblindhet eller ”vansker med ord”. Mellom 5 og 10 prosent av befolkningen rammes av alvorlige dyslektiske forstyrrelser, noe som gjør dysleksi til et av verdens mest vanlige handikap,
|
(29.6 2006)