Lediggang er roten til alt ondt
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Nå er det endelig bevist. Arbeid er løsningen på å forhindre at rusmisbrukere og sosialklienter havner i fengsel. En ny studie viser at tidligere innsatte i norske fengsler som får arbeid er bare halvparten så utsatt for å komme tilbake bak murene, som de som ikke får jobb.
En undersøkelse foretatt av forsker Jan Tore Pedersen ved velferdsstudiet på Høgskolen i Oslo viser at lediggang for tidligere innsatte er lite heldig. Han har undersøkt 500 sosialklienter og rusmisbrukere som hadde vært brukere av en pakke med jobbtiltak, og like mange som ikke hadde benyttet en slikt tiltak. I norske fengslers databaser sjekket han så hyppigheten av fengselsopphold i de to gruppene i en fireårs periode etter at hjelpetiltakene var avsluttet.
Klare utslag
De som hadde fått jobb gjennom tiltakspakken satt i ettertid i gjennomsnitt bare halvparten så mange døgn i fengsel som klientene i kontrollgruppen.
- Dette bør være av stor interesse både ut fra et menneskelig aspekt, og for sterkt belastede norske fengsler. Lediggang kan altså være roten til mye vondt sier forsker Jan Tore Pedersen til Aftenposten.
60 prosent mindre i fengsel
Når tallene for den fireårs perioden som undersøkelsen omfatter summeres blir det snakk om store tall. De 500 klientene som deltok i arbeidsmarkedstiltak, satt samlet 12466 dager i fengsel. Kontrollgruppen, de klientene som ikke jobbet, sto til sammen for hele 21807 fengselsdøgn.
Blant de i undersøkelsen som tidligere hadde vært domfelt viste arbeid seg å være en ekstra god medisin mot fengselsopphold. Blant de 1000 som ble sjekket i undersøkelsen var det nærmere 300 stykker som tidligere var domfelt.
- De satt hele 60 prosent mindre i fengsel enn kriminelle klienter som ikke fikk arbeidstilbud, sier Pedersen.
Fengselsundersøkelsen er bare en liten del av et større forskningsprosjekt som blir presentert i forskerens nye bok ”Rehabilitering av velferdsforvaltningen”. Boken bygger på resultatene fra en serie forsøk med samordning av virkemidler som benyttes av sosialkontorer, trygdekontorer og arbeidsmarkedsetaten.
(12.12 2002)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|