Arbeid og psykisk helse i fokus hos NAV
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Den nye nasjonale arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV) vil forsterke innsatsen for å holde arbeidstakere med psykiske lidelser på jobb. Mer enn hver femte person på yrkesrettet attføring har en psykisk lidelse.
I løpet av de siste tolv årene er tallet på yrkeshemmede med en psykisk diagnose blitt tredoblet - fra 7 900 (i 1994) til 21 200 (i 2006). 56 prosent er kvinner og hver fjerde er mellom 20 og 29 år.
Flere kommer i arbeid
For å bistår yrkeshemmede med psykiske lidelser tilbake i jobb, vil NAV ta i bruk hele spektret av arbeidsmarkedstiltak. Spesielt har bruk av langvarig lønnstilskudd, kombinert med tett oppfølging gitt gode resultater.
I fjor økte andelen yrkeshemmede med psykiske lidelser som kom i arbeid fra 30 til 36 prosent. For yrkeshemmede generelt økte andelen fra 38 til 42 prosent.
Satser i storbyene
Metodeutvikling, nytenking og videreutvikling av eksisterende tiltak står sentralt i NAVs Storbysatsing, som er den største øremerkede satsingen på arbeid og psykisk helse her til lands. Storbysatsingen ble etablert i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim i 2005, og er nå utvidet til også å omfatte Kristiansand og Bodø. I dag deltar 334 personer på tiltak i regi av denne satsingen.
Storbysatsingen finansieres med midler fra Opptrappingsplanen for psykisk helse og er en del av "Vilje viser vei - satsingen på arbeid og psykisk helse i NAV". Vilje viser vei startet som et eget prosjekt i Aetat i 2004, og videreføres nå som en styrket satsing på feltet. I vår ble 19 ressurspersoner ansatt - en i hvert fylke. En av deres viktigste oppgaver er å sørge for at arbeid og psykisk helse får solid fotfeste i den nye arbeids- og velferdsforvaltningen.
[Besøk nav-interim.no]
(1.8 2006)
Jorunn
| NAV er en god løsning som samkjører mange viktige ressurser. Forhåpentligvis vil disse gode ordene bli gjort til handling, og ikke gå inn i historien som enda ett resultatløst prosjekt... |
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|