Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Moderate lederlønninger i Norge
Del artikkelen med venner og kolleger

Et amerikansk konsulentbyrå har sammenlignet norske lederlønninger med 28 andre land, og Norge kommer på 25. plass. NHO mener denne undersøkelsen beviser at lederlønningene er lave i Norge, men regjeringen ønsker fortsatt økt moderasjon i bruk av bonuser, fallskjermer og opsjoner.

I en undersøkelse gjort blant 29 land som omhandler lederlønninger, ender Norge helt nede på 25. plass. Norske lederlønninger havner blant de fem på bunnen, det er landene Russland, Tyrkia og India som har de beste utbetalingene blant ledere. Finland og Sverige er blant de få landene som faktisk havner på plasseringene bak oss. 

- Gode ledere fortjener god lønn fordi de er viktige for både bedrifter og for samfunn, mener direktør Sigrun Vågeng i NHO.

- Når våre lederlønninger befinner seg i den mest moderate delen av undersøkelsen har nok det sammenheng med vår tradisjon med et ganske sammenklemt lønnssystem.
 

Regjeringen ønsker ikke økning i lederlønningene

Regjeringen arbeider med å endre lovregler slik at man får sikret at retningslinjer for avlønning av toppledelsen fastsettes på generalforsamlingen. Resultatet av dette blir forhåpentligvis at man får større åpenhet og ryddighet, og kanskje enklere og mer gjennomtenkte belønningssystemer. 

Stoltenberg og Regjeringen vil endre allmennaksjeloven for å samle makt i generalforsamlingen fra styrene. I tillegg vil Regjeringen bruke statens eiermakt i generalforsamlingene til å stemme for lavere lederlønnsøkninger.

- Mye vedrørende opsjoner må gjennom generalforsamlingen allerede i dag. Det er derfor uklart for oss hva statsministeren egentlig mener med sitt forslag, sier Vågeng. Hun understreker at NHO selvsagt er tilhenger av åpenhet rundt godtgjørelser til topplederne.

- Hvis det ikke protesteres og reageres, så kan høye tillegg til lederne bli sosialt akseptert. Vi må gjøre noe med det, uttaler Stoltenberg.  

Worksmart.org.uk

Gjennom dette nettstedet i Storbritannia kan enhver brite sjekke hvor mye sjefen deres tjener. De kan også sammenlikne lønnsutviklingen for sjefer og ansatte i selskapet og sjekke hvilke pensjonsordninger bedriften har for ledere og ansatte. I tillegg kan man også sjekke hvor mye andre selskaper betaler for den samme jobben. Det er den britiske fagbevegelsen TUC som lanserte denne mulighetene for ansatte rundt om på øya.  

– Ansatte får nå muligheten til å skaffe seg viktig informasjon om sitt selskap gjennom et museklikk i stedet for å grave seg gjennom årsrapporter, sa TUC’s assisterende generalsekretær Kay Carberry, til avisa The Guardian i forbindelse med lanseringen av nettstedet.

Lederlønningsboom 

Dersom næringsminister Odd Eriksen og justisminister Knut Storberget strammer inn loven slik at gullkantede opsjonsavtaler ikke lenger blir lovlig, kan vi få et rush av siste sjanse opsjoner, mener professor Odd Nordhaug ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Han tror vi kan stå overfor en boom av opsjoner når Regjeringen nå varsler store innstramminger i hvordan de børsnoterte selskapene skal kunne belønne sine ledere.

- Det vil ikke forbause meg om det kommer et rush, dersom man anser det som realistisk at en slik lovendring kommer, vel å merke, sier Nordhaug. 

[Les mer i artikkel hos NHO]
[Les mer i artikkel hos Absentia]

[Les mer i artikkel hos frifagbevegelse.no]
[Les mer i nyhet hos n24.no]

x;>online book<

Legg til kommentar

25. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?