Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


LOs sommerpatrulje
Del artikkelen med venner og kolleger

Ved hele 18 % av bedriftene sommerpatruljen besøkte denne sommeren, har man funnet lovbrudd. Det er verre enn tidligere år, og hotell- og restaurantbransjen og handelsbransjen gjør tallene høye.

I år arbeidet LOs sommerpatrulje for 20.året på rad, men jubileet ga dessverre ingen gode nyheter. Patruljens oppgave er å følge med å at ungdom får arbeide under lovlige forhold sommeren gjennom, for å forhindre at arbeidet går ut over ungdommens helse, utvikling eller skolearbeid. Gjennomsnittlig norske ledere gjør ungdomsarbeidet riktig, men hele 18 % slurver.

I 2005 var det 15 % av arbeidstakerne rundt om i landet som måtte svare for seg da sommerpatruljen fant feil gjort mot sommervikarer og unge arbeidere.

– Vi sjekker kontrakten, om arbeidstakerne får lønnsslipp, arbeidstiden, ferie og fritid, er ungdomsrådgiver i LO Robert Hansens kommentar om patruljens arbeid.

Sogn og Fjordane verst

Blant fylkene er det Sogn og Fjordane som er desidert verst med hele 40 % av bedriftene som ikke tilbyr kontrakt. Hovedstaden er nestemann på lista, med 32,8 %. Er man derimot ung og bor i Oppland, har man mye mindre å frykte. Blant bedriftene der var det bare 3,5 % som fikk stryk av patruljen.

Omfattende arbeid

Årets patruljering har vært omfattende, i og med at inspektørene har rukket over 4500 bedrifter i løpet av sommeren. Som vanlig er det hotell- og restaurantbransjen og handelsbransjen som får hardest kritikk.

– Vi opplever blant annet tilfeller der ungdom under 18 år jobber om natten, sier ungdomsrådgiveren.

Hansen ønsker at flere foreldre skal være mer oppmerksom og engasjere seg mer i sitt barns arbeidssituasjon. Foreldre som har hatt flere arbeidsplasser og sjefer, kjenner lettere til hva sin egen ungdom kan bli lurt vekk fra eller skjønner hva de ikke vet om.

- Foreldre kan engasjere seg i ungdommens arbeidssituasjon. Spørre hvordan det går på jobb, om de har det bra og følge opp at de får de rettighetene de har krav på. Det er ofte lettere for voksne å finne ut hva man krav på. De vet hvor de skal ringe og hva de skal spørre om, det er ikke alltid ungdommen vet det selv, sier Hansen.

[Les mer i artikkel hos LO]
[Les mer i artikkel hos VG]


Legg til kommentar

25. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?