Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Redd for at feriefylla fortsetter utover året
Del artikkelen med venner og kolleger

Vi har drukket rekordmye i sommer, og vel tilbake på jobb og i studier venter seminarer og bli kjent-fester. Det kan bli et problem for enkelte.

 

Nordmenn har fått nye drikkevaner: Vi drikker vin til maten og tar en pils etter jobb. Samtidig beholder vi helgefylla.

-          Det er en interessant trend at mange i tillegg til helgefylla har lagt seg til kontinentale drikkevaner. Det blir til sammen en stor konsumøkning, sier Halvor Kjølstad, psykolog og direktør i Arbeidslivets komité mot alkoholisme og narkomani (Akan) til Dagsavisen.

 

Må passe på

Vel tilbake på jobb og i studier etter en ekstra fuktig sommer, venter firmafester, seminarer med utdeling av drikkebonger, studentfestival, øltelt og lønningspils.

Kjølstad sier det fremdeles er bannlyst å være full på jobb i Norge. Samtidig preges stadig flere arbeidsplasser av jobbrelaterte drikkesituasjoner.

-          Det er kick-offs, seminarer og ”events ”hvor det serveres alkohol. Flere arbeidsgrupper har opp til halvparten av alkoholkonsumet sitt i jobbsituasjoner. Da skal man ha ganske rett rygg for ikke å drikke på seg problemer etter hvert, sier Kjølstad.

Han anbefaler alle å være ekstra årvåkne nå etter ferien, og passe på at det høye konsumet man har hatt i sommerferien ikke fortsetter.

-          En god del mennesker kan drikke mer gjennom sommeren, de oppfører seg bra og trapper så ned igjen. Men det er ofte slik at de som drikker mye ellers, drikker enda mer i ferien, sier Kjølstad til Dagsavisen.

 

Dobbelt så mye

Tilgangen på alkohol i jobbsammenheng gjelder stadig flere yrker, ifølge Kjølstad. Han mener det ikke er noe galt i å hygge seg med en øl, men at det er skadelig når det blir en selvfølge i for mange situasjoner. 40 år gamle kvinner drikker i dag dobbelt så mye som mødrene sine. Også ungdom drikker mye mer enn før.

-          Det er en skummel utvikling. Tall som sier at fylla koster arbeidslivet i Norge 12 milliarder er ingen overdrivelse, sier Kjølstad.

 


Legg til kommentar

21. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?