Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Innvandrerledigheten fremdeles høye
Del artikkelen med venner og kolleger

Selv om arbeidsledigheten blant innvandrere går ned, er den fremdeles mye høyere enn for befolkningen generelt. Samtidig har Diskrimineringsombudet kritisert bedrifter for å kreve norskkunnskaper ved ansettelser, noe NHO mener er et naturlig krav.

 

Den registrerte arbeidsledigheten blant innvandrere gikk ned fra 9 prosent i 2. kvartal 2005 til 7,3 prosent i 2. kvartal 2006. I befolkningen ellers gikk den registrerte ledigheten ned fra 2,9 til 2,1 prosent.

 

Ingen utjevning

Fremdeles er den registrerte arbeidsledighetene blant innvandrere tre ganger så høy som den generelle arbeidsledigheten. Denne forskjellen har holdt seg stabil over lang tid, og tall fra SSB viser at den relative ledigheten gikk mest ned blant den generelle befolkningen.

 

Spesielt høy er arbeidsledigheten blant innvandrere fra Afrika, der 15 prosent er ledige. Dette er syv ganger så høyt som for befolkningen generelt. Ellers var det blant innvandrere fra Asia 10 prosent ledige, fra Øst-Europa (utenom EU) 8,9 prosent og fra Latin-Amerika 8 prosent ledige. Innvandrere fra de vesteuropeiske landene og Norden lå som vanlig mye lavere med en ledighet på henholdsvis 2,5 og 2,8 prosent.

 

- Urimelig av diskrimineringsombudet

Likestillings- og diskrimineringsombudet har kritisert bedrifter som stiller krav til norskkunnskaper i stillingsannonsene. Ved å stille disse kravene, mener de at det ligger skjulte rasistiske motiv hos arbeidsgiverne.

 

-           Kritikken er urimelig. Skal arbeidstakere fungere i norsk arbeidsliv, må de kunne godt norsk. Det gjelder i de aller fleste yrker, sier direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, Sigrun Vågeng.

 

NHO viser spesielt til at det finnes en rekke forskrifter innen helse, miljø og sikkerhet, som både ledere og arbeidstakere må forstå og følge. I tillegg finnes det mange veiledninger fra Arbeidstilsynet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har publisert.

 

-           Arbeidsgivere har store forpliktelser når det gjelder HMS, og er ansvarlig for at medarbeiderne som ansettes får nødvendig informasjon og opplæring. Da må arbeidsgiver også kommunisere med disse. Til det må det kunne stilles klare krav til språkferdighet, sier Vågeng.

 

[Les statistikk hos ssb.no]

[Les pressemelding fra NHO]

a>
href=http://bookmarksme.com >onlin

Legg til kommentar

24. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?