Sats på rehabilitering
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
LHL oppfordrer Regjeringen til å satse mer på rehabilitering for å senke sykefraværet. For å klare å overbevise Regjeringen, vil de samle inn 250 000 underskrifter.
- Regjeringen ønsker folk opp av sykesenga. Da er det naturlig å satse mer på rehabilitering, sier forbundsleder Svein Erik Myrseth i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, LHL.
Onsdag 13. september gjorde LHL-aktivistene aksjon ved å rulle rundt i sykesenger på jakt etter underskrifter fra folk. Rulleturen gikk fra Egertorget og ned foran Stortinget, og vakte mye oppmerksomhet fra både presse og forbipasserende.
Aksjonen LHL holder, har fått både ansatte, tillitsvalgte og medlemmer til å arbeide. Det har vært aksjoner i mange lokalsamfunn, gjennom de mer enn 300 lokal- og fylkeslag LHL har rundt om i landet.
Regjeringen bekymret, men gjør lite
- Regjeringen er bekymret for langtidssykefraværet og tror det vil gå ned ved at arbeidsgiver tar større del av ansvaret, kommenterer Myrseth. LHL tror utfordringen kan løses med andre grep, og Myrseth sier videre: Gi heller langtidssykmeldte litt hjelp i form av rehabilitering. Vi er sikre på at flere da ville kommet tilbake i jobb.
- Regjeringen vet at rehabilitering lønner seg og den vet at det er mye større sjanse for at folk kommer i jobb etter rehabilitering. Men hvorfor gjør de da ikke noe med dette, undrer Myrseth.
Myrseth synes feltet rehabilitering kan ses på som et forsømt område fra Regjeringens side. Den landsdekkende underskriftskampanjen er satt i gang for å bevisstgjøre politikere og publikum. Grunnen til at dette trengs, ifølge forbundslederen, er fordi Regjeringens fine ord ikke holder, og LHL ikke kan se seg fornøyd før ordene er satt i handling.
- I følge en undersøkelse vi gjorde på vår hjerteklinikk, Feiringklinikken i 2005, kom det fram at 72 av 100 som fikk rehabilitering etter hjerteoperasjon var tilbake i jobb ett år senere, mens bare 61 av dem som ikke fikk rehabilitering vendte tilbake til yrkeslivet, opplyser Myrseth. Han etterlyser en mer aktiv handling fra regjeringen.
Landsforeningen etterlyser nå en mer kraftig satsing fra Regjeringens side på rehabilitering, men tror at det også denne gang kan ende i tomme ord fra Soria Moria-erklæringen.
Kan spare på enkle grep
Forskningsdirektør Hege R. Eriksen, leder av Unifob helse, mener midlertidig at Staten kan spare nærmere en milliard kroner bare ved å gjøre noen enkle grep. Halvparten av alle som er sykmeldt har plager med rygg og muskelsmerter, og forskerne mener at helsetjenesten med enkle grep kan få folk tilbake i jobb.
Eriksen er sjokkert over at regjeringen er så lite opptatt av å benytte seg av forskningskompetansen på dette området.
- Det er en intens motvilje mot å bruke penger på å forske på dette. I stedet hopper man på det ene forslaget etter det andre, sier Eriksen.
[Les mer i artikkel hos LHL]
[Les mer i artikkel hos NRK]
(14.9 2006)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|