Evaluering av arbeidsmarkedstiltak
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Statistisk Sentralbyrå (SSB) konkluderer med at arbeidsmarkedstiltakene har fungert og ført til at flere er i arbeid. Lønnstilskudd har den største effekten.
På oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet har SSB utarbeidet en rapport som ser på effekten av arbeidsmarkedstiltakene. Rapporten bygger på tall fra 4. kvartal 2004, og man har sett på fire hovedgrupper for arbeidsmarkedstiltak: lønnstilskudd, arbeidspraksis, opplæringstiltak (unntatt jobbklubb) og jobbklubb.
I gjennomsnitt var det 5 prosent flere i jobb etter ett år blant personen som begynte på ett av de fire tiltakene, sammenlignet med dem som ikke deltok. Resultatene varierer imidlertid mye mellom gruppene og tiltakene. Blant annet ser det ut som om tiltakene har størst effekt for voksne og for de som hadde krav på dagpenger før de begynte på tiltak.
- Estimert andel arbeidstakere etter ett år var signifikant høyere for de som begynte på hver av de fire analyserte tiltaksgruppene 4. kvartal 2004 i gjennomsnitt sett i forhold til om de ikke hadde deltatt, heter det i rapporten fra SSB.
Lønnstilskudd mest effektiv
De som begynte med lønnstilskudd hadde størst estimert gjennomsnittseffekt på arbeidstakerprosenten etter ett år, med 21 prosentpoeng sett i forhold til om de ikke hadde deltatt. SSB mener imidlertid at dataene for de virkelige effektene av lønnstilskudd er for små, ettersom det vil være mer riktig å måle sysselsettingseffekter etter f. eks. 2 år.
Estimert effekt av jobbklubb var 9 prosentpoeng høyere arbeidstakerprosent november 2005 for de som begynte i jobbklubb av 4. kvartal 2004 i gjennomsnitt, sett i forhold til om de ikke hadde deltatt.
Opplæringstiltakene (unntatt jobbklubb) omfattet over 60 prosent av deltakerne i undersøkelsen. Andel arbeidstakere estimert etter ett år for de som begynte på opplæringstiltak (unntatt jobbklubb) 4. kvartal 2004 var i gjennomsnitt 4 prosentpoeng høyere enn om de ikke hadde deltatt.
Deltakerne som begynte i arbeidspraksis hadde ett år senere i gjennomsnitt 7 prosentpoeng høyere estimert andel i arbeid enn om de ikke hadde deltatt.
[Les pressemelding fra SSB]
(21.9 2006)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|