Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Pasientens rett til å velge sykehus
Del artikkelen med venner og kolleger

Pasientens rett til å velge sykehus

 

  • Pasientrettighetsloven § 2-4
  • Når har pasienten rett til å velge sykehus?
  • Hvilke sykehus kan pasienten velge blant?
  • Pasienten kan ikke velge behandlingsnivå
  • Sykehusenes forhold til pasienter som benytter seg av retten til fritt sykehusvalg
  • Informasjon om fritt sykehusvalg
  • Den henvisende legens rolle
  • Reiseutgifter ved fritt sykehus valg

 

Pasientrettighetsloven § 2-4

Pasientrettighetsloven § 2-4 gir pasienter rett til fritt sykehusvalg på landsbasis. Retten til fritt sykehusvalg er en av flere rettigheter i pasientrettighetslovens kapittel 2, som skal sikre tilgangen til spesialisthelsetjenestene. Formålet er videre å sikre økt medbestemmelse for pasienten. Det er et mål å forene likhetsverdiene med økt valgfrihet og samtidig ivareta hensynet til geografisk fordeling og fylkeskommunenes behov for å planlegge tjenestetilbudet. Fylkesgrensene fjernes som barriere for en hensiktsmessig og god ressursutnyttelse. Ledig kapasitet ved sykehus i et fylke vil kunne utnyttes av pasienter fra andre fylker.

Når har pasienten rett til å velge sykehus?

Retten til fritt sykehusvalg omfatter både psykiatri og somatikk, men gjelder ikke innenfor barne- og ungdomspsykiatrien.

 

Retten til fritt sykehusvalg gjelder i forbindelse med planlagt helsehjelp. I øyeblikkelig hjelp situasjoner gjelder ikke retten til fritt sykehusvalg. Retten til fritt sykehusvalg oppstår allerede når primærlegen skal henvise pasienten til spesialisthelsetjenesten for vurdering. Pasienten kan velge både hvor vurdering og behandling skal skje. Når retten til fornyet vurdering etter pasientrettighetsloven benyttes, kan pasienten også velge hvilket sykehus som skal foreta den.

 

Pasienten kan benytte seg av retten til fritt sykehusvalg ved de forskjellige trinnene i helsehjelpen. Vurdering av pasientens helsetilstand kan skje på et sykehus og behandlingen ved et annet. I en del tilfeller kan det være aktuelt at deler av behandlingen utføres ved et sykehus og andre deler ved et annet, for eksempel operasjon i et sykehus og rehabilitering i et annet.

Hvilke sykehus kan pasienten velge blant?

Rett til fritt sykehusvalg omfatter offentlige sykehus og distriktspsykiatriske sentra i og utenfor pasienten sitt bostedsfylke. Retten til fritt sykehus valg er begrenset til å gjelde offentlige sykehus. Sykehus som eies og drives av fylkeskommunene og staten omfattes av det frie sykehusvalget. I tillegg kan pasientene velge blant en del andre sykehus som er en integrert del av det offentlige helsevesenet. Forutsetningen er at sykehuset inngår i den regionale helseplanen, jf. spesialisthelsetjenesteloven § 5-3, og får dekket driftsutgiftene av det offentlige, jf. spesialisthelsetjenesteloven § 6-1 annet ledd første punktum. Lovisenberg diakonale sykehus og Diakonhjemmets sykehus er eksempler på slike sykehus.

 

Poliklinikker er omfattet av retten til fritt sykehusvalg dersom de organisatorisk er en del av sykehuset. Dette gjelder selv om poliklinikken fysisk ligger utenfor sykehusets område. Det avgjørende er om den organisatorisk er en del av et offentlig sykehus. Disse poliklinikkene kjennetegnes ved at spesialistene som arbeider der har et ansettelsesforhold til sykehuset.

Pasienten kan ikke velge behandlingsnivå

Retten til fritt sykehusvalg gir ikke pasienten rett til å velge behandlingsnivå. Pasienten kan ikke velge mer spesialisert behandling enn pasienten er henvist for. Det avgjørende her er hvilket behandlingsnivå behandlingen ytes på. Behandling som gis på lokalsykehusnivå kan for eksempel velges på alle sykehus som har lokalsykehusfunksjon i det aktuelle fagområdet

Sykehusenes forhold til pasienter som benytter seg av retten til fritt sykehusvalg

Hovedregelen er at pasienter skal prioriteres likt, uavhengig av bosted. Det vil si at sykehusene i utgangspunktet må behandle alle pasientene som henvises til dem.

 

Fra dette utgangspunktet er det ett unntak. Sykehuset har i enkelte tilfeller anledning til å avvise pasienter som benytter seg av retten til fritt sykehusvalg. Dette gjelder når sykehuset må prioritere de rettighetspasientene det har ansvar for å vurdere og behandle etter regional helseplan. Dette ansvaret omfatter i tillegg til pasienter fra eget fylke, pasienter fra andre fylker når det følger av den regionale helseplanen at sykehuset har ansvar for å yte helsehjelp til disse pasientene. Dette begrenser seg ikke til sykehus med regionsfunksjoner. Det kan også gjelde helsehjelp som ytes på et lavere funksjonsnivå. For å kunne avvise en pasient som ønsker å benytte retten til fritt sykehusvalg, er det et krav at sykehuset ved å motta pasienten ikke vil klare å oppfylle retten til vurdering (jf. pasientrettighetsloven § 2-2) eller retten til nødvendig helsehjelp (jf. § 2-1 annet ledd) overfor de pasientene institusjonen har ansvar for etter den regionale helseplanen.

 

Anledningen til å avvise pasienter gjelder bare inntil pasienten er registrert på venteliste. Ved å registrere en pasient på venteliste forplikter institusjonen seg til å yte helsehjelp til vedkommende innenfor de tidsrammer kravet til forsvarlighet setter.

 

Informasjon om fritt sykehusvalg

Eieren av helseinstitusjon har etter spesialisthelsetjenesteloven § 2-8 plikt til å gi den informasjon som er nødvendig for at allmennheten skal kunne ivareta sine rettigheter.

 

Det etableres et grønt nummer for informasjon om fritt sykehus valg som kan benyttes både av helsepersonell og pasienter. Nummeret er 800 41 004.

 

På internett finnes det oversikt over ventetider for en del kirurgiske inngrep. En foreløpig oversikt finnes hos Norsk pasientregister. Når registeret kommer i full drift, vil adressen være (25.7 2002)


Legg til kommentar

23. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?