Sekstimersdagen god seniorpolitikk
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Ved å redusere arbeidsdagen til seks timer tror flertallet at pensjoneringstidspunktet vil bli utsatt. Samtidig øker yrkesdeltakelsen blant eldre, viser Norsk seniorpolitisk barometer for 2006.
Drøye 90 prosent av befolkningen og 80 prosent av lederne sier de har tro på at flere vil stå i arbeid til de er 67 år på grunn av en slik ordning.
I tillegg sier en av tre at de kunne tenke seg å jobbe etter fylte 65 år, hvis det ble innført sekstimersdag med samme lønn.
- For noen kan kortere arbeidsdag være det pusterommet som skal til for at flere velger å bli i jobb litt lenger, sier SSP-direktør Åsmund Lunde.
Regjeringen positive
Fornyingsminister Heidi Grande Røys mener det er interessant å se at så mange svarer positivt på spørsmålene om redusert arbeidstid for arbeidstakere over 60 år.
- Dette bekrefter det inntrykket vi har om at senior arbeidstakere kan være en viktig gruppe der tilpasset arbeidstid kan ha stor betydning for en effektive arbeidsstyrken, sier hun til seniorpolitikk.no
Regjeringen har signalisert at de ønsker sekstimersdagen som et seniorpolitisk tiltak, der seniorene i arbeidslivet skal få muligheten til kortere arbeidsdager. Spesielt ble dette mer aktuelt etter en rapport fra Rambøll Management som avviser sekstimersdagen som en god løsning på det høye sykefraværet.
Røys har tidligere gitt utrykk for at mulige anvendelser av sekstimersdagen vil bli presentert når budsjettet for neste år blir lansert.
YS-leder Randi Bjørgen mener sekstimersdagen vil være et godt virkemiddel for et mer fleksibelt arbeidsliv for eldre arbeidstakere. Dette vil være en naturlig del av den livsfasen man er inne i som senior.
- Erfarne medarbeidere har gjerne og naturlig nok, et annet behov for fleksibel arbeidstid og ferie for å ta vare på en sliten kropp, sier YS-lederen.
Flere eldre i arbeid
Ifølge undersøkelsen har de eldre det bedre på arbeidsplassen nå sammenlignet med i fjor. I år svarer 58 prosent av lederne at det er en fordel for virksomheten at folk jobber helt frem til pensjonsalder, mot 48 prosent i fjor. Samtidig har hver tredje av 60-åringene ikke mulighet til å få nye arbeidsoppgaver om de ønsker det, men dette tallet har sunket betraktelig siden i fjor da annenhver svarte det samme.
Det seniorpolitiske barometeret viser også at stadig flere eldre er i arbeid. Et stramt arbeidsmarked og et økt fokus på eldre arbeidstakere gjennom IA-avtalen, mener Randi Bjørgen er årsaken til utviklingen.
- Forklaringen er nok sammensatt. En av årsakene er nokså sikkert et stramt arbeidsmarked og behov for arbeidskraft. Samtidig bør alle huske på at IA-avtalen har som målsetting
(5.10 2006)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|