Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


YS utfordrer regjeringen
Del artikkelen med venner og kolleger

Før YS-leder Randi Bjørgen går av på onsdag, utfordrer hun regjeringen til å fortsette det gode arbeidet med IA og respektere partene i arbeidslivet i sin åpningstale for YS-konferansen.

 

Dialogen mellom parte­ne i arbeidslivet og regjeringen har gitt Norge sikre arbeidsforhold og gode velferdsordninger. Regjeringens forsøk på å bryte IA-avtalen kom derfor svært overraskende for Bjørgen, som mener denne avtalen er helt unik for Norge:

-           IA-avtalen er unik fordi den forplikter alle partene i arbeidslivet. Jeg undrer meg derfor sterkt over at denne regjeringen tillot seg å forsøke å bryte avtalen. Hadde man vært smart, hadde man gjort stikk motsatte. Slått seg på brystet og erklært at dette samarbeidet er vi stolte av og det vil vi videreføre, sier hun.

 

Hun er klinkende klar på at YS ikke vil akseptere at partene i arbeidslivet skal få ansvaret med å saldere statsbudsjettet, og lover at sykelønnssaken ikke er avsluttet.

-           Da må jeg spørre: Hvorfor er det ikke en ambisjon også å ha verdens beste sykelønnsordning? Er målet å ha den dårligste, kanskje? Vi er heldigvis kommet på rett spor igjen. Avtalen lever og den skal fortsette å leve!

 

Arbeidslivets utvikling

Utviklingen av arbeidslivet er YS sitt viktigste arbeidsområde. Derfor var dette også sentralt for Bjørgen i hennes tale.

-           I dag ligger arbeidsledigheten på et rekordlavt nivå. Samtidig er sykefraværstallene høye. Vi har i Norge en god arbeidsmiljølov, som er under jevnlig utvikling. I tillegg stilles stadig strengere krav når det gjelder helse, miljø og sikkerhetsregelverk; riktignok med litt motvilje fra tid til annen. Utgangspunktet burde således være godt når det gjelder videreutviklingen av norsk arbeidsliv. Så hva er problemet, spør Bjørgen.

 

Stadig mer av arbeidslivet i Norge blir tjenesteytende der kravet til effektivitet og innsats er økende. Dette er sunt, mener Bjørgen, som allikevel advarer mot for høye forventninger.

-           Det ligger et stort ansvar på arbeidsgiverne når det gjelder å utøve god personal- og organisasjonspolitikk. Tilsvarende ligger det et ansvar på bedriftseierne når de stiller krav om effektivitet og lønnsomhet.

 

Tidligere var mesteparten av sykefraværet som følge av fysiske belastninger. Den nye arbeidssituasjonen har imidlertid ført til at mer av sykefraværet kommer som et resultat av psykososiale problemstillinger. Arbeid med IA blir derfor enda viktigere, ifølge YS-lederen, som peker på regjeringen Bondevik sitt tiltak for å bekjempe mobbing på arbeidsplassen.

 

YS en viktig samfunnsaktør

I løpet av de siste ti årene har YS blitt en svært viktig aktør i norsk arbeids- og samfunnsliv. Deres rolle som partipolitisk uavhengig og fagpolitisk aktive gjør at partene i arbeidslivet og de politiske partiene lytter til YS sine meninger.

 

Spesielt er YS sine prinsipper i forhold til arbeidslivet viktige, og denne gjennomarbeidede plattformen gir YS et godt utgangspunkt i kontroversielle politiske saker.

 

Går av som YS-leder

Etter over 20 år på topp i norsk arbeidsliv, de siste 10 årene som leder, går Randi G. Bjørgen av som YS-leder on


Legg til kommentar

20. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?