Laveste ledighet på 20 år
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
53 400 var registrert ledige ved NAV-kontorene ved utgangen av oktober. Dette tilsvarer 2,2 prosent av arbeidsstyrken og er den laveste ledigheten på 20 år.
- Jeg registrerer med stor tilfredshet at nivået på den registrerte arbeidsledigheten er om lag som ved forrige høykonjunktur på slutten av 1990-tallet. Særlig positivt er det at antall yrkeshemmede viser fortsatt nedgang. Muligheten for å finne jobb er nå bedre enn på svært lenge, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen i en kommentar til Arbeids- og velferdsetatens månedstall om arbeidsmarkedet for oktober.
Nedgangen har vært stor gjennom hele året, og det er nå 24 500 personer (31%) færre ledige enn på samme tid i fjor. Den siste måneden er den registrerte arbeidsledigheten redusert med 2 800 personer justert for vanlige sesongvariasjoner.
- Arbeidsledigheten fortsetter å gå ned med uforminsket styrke, og vi må helt tilbake til 1988 for å finne sist den registrerte ledigheten så lav, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie. Den høye tilgangen på ledige stillinger og den lave tilstrømmingen av nye arbeidssøkere tyder på at den positive utviklingen vil fortsette, sier han.
Også antallet nye stillinger øker. Den siste måneden har NAV registrert 32 000 nye stillinger, noe som er en økning på 50% sammenlignet med oktober i fjor.
Like stor nedgang for kvinner og menn
Arbeidsledigheten går ned i alle yrkesgrupper og spesielt har det vært en sterk nedgang i undervisningssektoren. Det er også undervisningsarbeid som har lavest arbeidsledighet med 1,0% av arbeidsstyrken.
Hittil i konjunkturoppgangen har arbeidsledigheten gått betydelig mer ned for menn enn for kvinner. I oktober var imidlertid nedgangen like sterk for kvinner som for menn. Dette kommer av at det nå også er blitt en sterk ledighetsnedgang i offentlig sektor, og da spesielt innen undervisning. Dette er yrker hvor en stor andel av de sysselsatte er kvinner.
Størst er nedgangen på Vestlandet og i Troms. Dette er områder som har mange arbeidstakere innen industri som i disse dager opplever gode tider. Finnmark har fremdeles høyest arbeidsledighet (3,6%), mens ledigheten er lavest i Sogn og Fjordane (1,4 %), Oppland og Rogaland (1,6 %).
Trenger utenlandsk arbeidskraft
- Jeg mener at arbeidsmigrasjon vil bli så viktig i årene framover at jeg vil vurdere å lage en egen melding om dette til Stortinget, sier Bjarne Håkon Hanssen i en pressemelding.
Han ønsker å legge forholdene bedre til rette for at faglærte skal gis arbeidstillatelse. Selv om muligheten til dette er tilstede i dag, forutsatt at man har et jobbtilbud, er det få som har fått slike tillatelser.
- Norge har, og vil også i årene fremover ha et underskudd på faglært arbeidskraft. Tilgang på faglært arbeidskraft fra utlandet er et viktig tiltak for å møte befolkningsutviklingen, sier Hanssen.
(3.11 2006)