Vi skal skremmes til røykekutt
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Er nyttårsforsettet ditt å slutte og røyke? Da vil du i år få hjelp fra regjeringen. Lunger fulle av sigarettjære, blodårer fulle av slaggstoffer etter nikotin er bare eksempler på bilder som allerede 6. januar vil vises i regjeringens skremselspropaganda på TV, kinoer, i aviser og ukeblader. ”Hver eneste sigarett skader deg” er motto for den store røykesluttkampanjen.
1,2 millioner røykere
Hele 1,2 millioner nordmenn røyker og halvparten av disse sier de ønsker å slutte, 100000 av oss har det som nyttårsforsett og sier de ønsker å slutte denne måneden. Dette vil regjeringen ta tak i. Helseministeren vi halvere antall røykende ungdom på fem år, og dette er tidenes største satsing på røykekutt.
Vil hjelpe folk å slutte Flere har omtalt den nye kampanjen som skremselspropaganda, men det vil ikke direktør Bjørn Inge Larsen i Sosial og helsedirektoratet være med på.
- Det vi gjør i denne kampanjen er å vise virkeligheten slik den faktisk er. Vi viser sannheten om tobakkens skadevirkninger. Den er brutal. De fleste vet at det er skadelig å røyke, men de færreste vet hvor skadelig der er. Vi vil ha debatt, men vår intensjon er å hjelpe folk til å slutte å røyke, sier Larsen |
Foto fra Statens Brosjyre og den nye røykekuttkampanjen.
|
Suksess i utlandet
Selv om kampanjen er ny i Norge har den blitt gjennomført andre steder i verden med stor suksess. Hele 20 land har vist kampanjen deriblant i Sverige. I Australia, som kampanjen stammer fra, sluttet hele 360000 mennesker å røyke etter at kampanjen var vist med jevne mellomrom i et halvt år.
Hjelpen er nær
Om røykesluttkampanjen motiverer deg til å slutte å røyke er hjelpen nå nærmere enn noen gang. Aldri før har det offentlige gitt et bedre tilbud til de som ønsker å stumpe røyken.
I midten av januar og september starter det røykeslutt kurs over hele landet. I tillegg utvides åpningstiden for røyketelefonen fra 09 til 23 og flere linjer. Det er også laget egne opplegg for å få røykfrie bedrifter, og nikotinerstatningsprodukter vil bli solgt reseptfritt i dagligvareforretninger. Hvis du er en av dem som føler at sigaretter hører naturlig sammen med en tur på byen vil du også få hjelp. Innføring av røykfrie barer og serveringssteder er nemlig også et ledd i myndighetenes offensiv mot tobakk.
Høster lovord
En av landets fremste eksperter på røyking, professor Leif Edvard Aarø ved HEMIL-senteret på Universitetet i Bergen ønsker kampanjen velkommen.
- Dette er en fornuftig vei å gå, det har vært såpass lite kampanjeaktivitet i Norge at det er etter mitt skjønn helt riktig å starte med det helt basale og fortelle folk at røyking er et stort helseproblem, sier han.
Aarø tror heller ikke de sterke bildene i kampanjen vil slå negativt ut. Han sier til Aftenposten;
- Folk flest vet at det er skadelig å røyke. Dessuten vet vi at disse kampanjene virker i andre land. Det er ingen grunn til å tro at nordmenn skulle være mer hårsåre enn andre.
Ikke alle er positive
Ragnar Torgersen, styremedlem i Robert Lunds minnefond, er selv storrøyker og han har liten tro på at kampanjen vil virke. Kanskje på unge røykere, men ikke på innbitte nikotinslaver. Torgersen mener myndighetene bør begynne kampen mot røyking fra en annen ende;
De bør forby de stoffene som er tilsatt tobakken, og som gjør det vanskelig, for ikke å si umulig, for en del røykere å slutte, sier Torgersen til Tønsberg Blad.
Han mener det ikke mangler motivasjon og viser til undersøkelser der det fremgår at syv av ti norske røykere ønsker å slutte.
Uansett hva du måtte mene om den nye røykesluttkampanjen, så skulle alle forutsetninger ligge til rette for at i hvert fall nyttårsforsett
(3.1 2003)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|