Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Nye virkemidler i kampen mot sosial dumping
Del artikkelen med venner og kolleger

1. desember 2006 var dagen da Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet fikk bedre virkemidler til hjelp i kampen mot sosial dumping. Samme dag fikk Ullevål universitetssykehus Mangfoldsprisen for 2006.

 

Uverdige arbeidsforhold har lenge vært et stort problem for arbeidsinnvandrerne. 1.desember fikk endelig tilsynene mulighet til å stanse bedriftene som gjør arbeidslivet surt for innvandrerne. Tiltaket er et ledd i Regjeringens plan mot sosial dumping.

 

– Dette er et viktig skritt på veien mot å sørge for at alle som jobber i Norge skal få ordentlige vilkår. Disse endringene vil gjøre tilsynet mer slagkraftig, sa arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

 

Tiltaket vil gi Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet samme mulighet til å gi pålegg og tvangsmulkt og stans for å tvinge fram at bedriftene holder seg til allmenngjøringsloven og utlendingsloven, so rettighetene de har i arbeidsmiljøloven. Stansingsmuligheten vil kunne tas i bruk i forhold til lønns- og arbeidsvilkår, i tillegg til konkrete situasjoner, der det er fare for liv og helse.

 

Loven over hele landet fra nyttår

 

Først vil loven hjelpe byggebransjen i fylkene rundt Oslofjorden og Hordaland. Det er først fra 1. januar at reglene vil holde landet rundt. Deretter skal Arbeidstilsynet følge opp alle landets byggeplasser med samme krav til lønns- og arbeidsvilkår.

 

Klar for å hjelpe

 

Arbeidstilsynet er godt forberedt til å sette i gang tiltakene, og har også fått ekstra ressurser til dette arbeidet. Tilsynet skal etablere informasjonssenter rettet mot arbeidsinnvandrere og utenlandske virksomheter på polsk og andre relevante språk.

 

Etter EU-utvidelsen i mai 2004, er Norge det landet i Norden som har fått flest arbeidsinnvandrere fra Polen og de baltiske stater. Det er ingen konkrete tall på hvor mange arbeidsinnvandrere det er i Norge, men det antas at det er minimum 80 000. Disse arbeider primært i byggebransjen, men omfanget øker fortsatt og utvides etter hvert til mange bransjer, som blant annet verfts-, verksteds- og næringsmiddelindustrien, samt transport.

 

Ullevål universitetssykehus vant Mangfoldsprisen 2006

 

Samme dag ble Mangfoldprisen utdelt for 2006 av Bjarne Håkon Hanssen. Prisen går til en virksomhet som har arbeidet for å fremme mangfold på arbeidsplassen. I år gikk den til Ullevål universitetssykehus.

 

– Det er lett å fokusere på utfordringene knyttet til innvandrere og arbeidsliv. Men det er vel så viktig å peke på de gode eksemplene på virksomheter som aktivt tilrettelegger for mangfold på arbeidsplassen, sa Bjarne Håkon Hanssen. I dag deler statsråden ut Mangfoldsprisen for 2006 til Ullevål universitetssykehus.

 

- I dagens arbeidsmarked, hvor flere bedrifter har et stort behov for arbeidskraft, er det viktig å få til en bred rekruttering og sikre seg de rette personene til jobben uavhengig av hudfarge, etnisk opprinnelse og et utenlandsk navn.

 

[Les mer i pressemelding hos Arbeids- og inkluderingsdepartementet]

[Les mer i artikkel hos Arbeidstilsynet]

[Les mer i pressemelding om Mangfoldsprisen hos Arbeids- og inkluderingsdepartementet]


Nye virkemidler i kampen mot sosial dumping

04. desember, 2006

kent

dere må sjekke byggeplass -vika boligpark i tromsø ..... ingen komentar .folk jobber 16 timer for 70 kr p/time

Nye virkemidler i kampen mot sosial dumping

05. desember, 2006

jens

er du seriøs? Det er jo skummelt, men typisk at det skjer i byggebransjen. En bransje med dårlig rykte det der...

Legg til kommentar

21. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?