Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Ønsker at gravide får jobbe natt
Del artikkelen med venner og kolleger

Selv om Universitetet i Bergen har kommet fram til at det for de gravide kan være helseskadelig å jobbe nattskift, ønsker STAMIs Petter Kristensen at man må høre på hver enkelt vordende mor og så fastslå hvorvidt hun kan jobbe eller ei.

 

Det er lite dokumentasjon på hvorfor nattarbeid er helseskadelig. Men Universitetet i Bergen har fortsatt slått fast at gravide ikke bør jobbe natt. Men på grunnlag av universitetets vurdering, er konklusjonen at nattarbeid er helseskadelig for gravide, melder STAMI.

 

Det er enkelte grupper arbeidende som er mer utsatt enn andre. Rapporten som er framlagt, viser for eksempel at sykepleiere i turnus, og særskilt de som jobber på natten, har større risiko for spontanabort og for tidlig fødsel. Det er også kommet fram at kvinner som jobber natt har lengre tid på å bli gravid, samtidig som at barna har lavere fødselsvekt.

 

Må høre på den gravide

 

Petter Kristensen, som jobber ved Statens arbeidsmiljøinstitutts (STAMIs) spesialtjeneste for risikofylt arbeidsmiljø, er av samme mening, og tror mange gravide syns det er mer stress å jobbe natt framfor dagtid. Han mener man bør forandre på arbeidsbelastningen til den gravide dersom det går utover graviditeten. Men han sier også at det må vurderes individuelt om en gravid skal jobbe natt eller ikke.

 

- Det er viktig å ta hensyn til hvordan den gravide selv opplever og reagerer på arbeidsbelastningen. Det er ikke grunnlag for å si at den gravide skal tas ut av en arbeidstidsordning som hun er fornøyd med og som hun tåler godt, sier Kristensen.

 

Tall som at risikoen for spontanabort øker med 50 % for kvinner dersom de arbeider på natten, skremmer ikke Kristensen.

 

– Jeg vet at andre i miljøet mener det motsatte, men jeg synes det er dumt å skjære alle over en kam. Arbeidsgiverne bør ta en samtale med den gravide og høre hva hun synes, oppfordrer Kristensen. Han mener man ikke bør sette en fullstendig stopper for arbeidslystne gravide.

 

Utgjør 10 % av alle sykefraværsdager

 

70 % av alle gravide er sykmeldte minst en gang i løpet av graviditeten. Veldig mange av disse sykemeldingene har en tendens til å vare over lang tid. Ut fra sykefraværsstatistikken, ser man at gravide står for hele 10 % av alle sykefraværsdagene til den norske arbeidstokken.

 

– Arbeid er helsegivende, også for gravide. Kanskje kan enkle grep gjøre sitt til at den gravide kan stå lenger i arbeid. Derfor mener jeg medarbeidersamtaler med gravide bør inngå som en fast del av det etablerte HMS-arbeidet i en bedrift, sier Kristensen.

 

Hvis den gravide trives med det, og ikke føler ubehag ved det, mener Kristensen at det skulle være mulig for en gravid å fortsette å gå skiftarbeid om natten hvis de trives med dette.

 

– Jeg synes i alle fall det ikke går an å utelukke det. Men man må legge vekt på hva den gravide selv ønsker og hennes følelser rundt det. Jeg er helt mot et generelt forbund mot nattarbeid for gravide.

 

[Les mer i artikkel hos STAMI]

[Les mer i artikkel hos FriFagbevegelse.no]

[Les mer i artikkel hos Sykepleien.no]

[Les mer i artikkel hos Handel og Kontor (HK)]

oks.com >books
x;> (11.12 2006)

Legg til kommentar

21. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?