Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Små steg mot likelønn
Del artikkelen med venner og kolleger

Selv om kvinner har størst lønnsøkning i prosent, er det menn som øker mest i kroner viser tall fra Statistisk Sentralbyrå(SSB). Janne Marthe Hatlebakk i NITO mener dette er begynnelsen på en utlikning der kvinnene får betalt for lengre utdanning.

 

Forskjellen mellom kvinners og menns lønnsvekst i 2005 var små. I følge SSB var veksten for kvinner på 3,4 prosent, mens den for menn var på 3,3 prosent. Kvinners månedslønn som andel av menns utgjorde 84,7 prosent i 2005, det samme som i 2004.

 

Store forskjeller i lønn

Kvinner hadde i 2005 en månedslønn på 26 400 kroner, mens månedslønna for menn var 31 200 kroner. Forskjellene gjør seg spesielt gjeldende ettersom man blir eldre, da den gamle arbeidsfordelingen i hjemmet fremdeles er gjeldende for mange.

 

Med ansvar for barn og hjem er det vanskelig å forfølge karrieren, noe som fører til at kvinnen blir lønnstaper.  I følge Knut Håkon Grini i SSB opplever mange kvinner at deres lønnsutvikling ikke holder følge med menn fra og med 30-årene.

 

Oppfordrer til endring

LO-leder Gerd Liv Valla oppfordret partene i fjorårets lønnsoppgjør å være kreative for å få til en større økning i lønnen blant kvinner enn blant menn.

-           Jeg forstår veldig godt alle de kvinnene som har fått nok av å få mindre enn mennene. I år må kvinner få forholdsmessig mer av lønnsøkningen enn menn, sa Valla til Dagsavisen da.

 

Høyt utdannede

En ny undersøkelse fra SSB sammenligner landets kommuner med tanke på likestilling. Et av kriteriene er lønn, og undersøkelsen bekrefter at kvinnene tar igjen menn noe.

-           For så vidt er dette en ventet utvikling fordi flere og flere kvinner tar utdannelse og tildels lenger utdanning enn gutta. Dette vil vises igjen på lønn over tid, sier Janne Marthe Hatlebakk i NITO.

 

Kvinnene er fremdeles i flertall i offentlig sektor, som har en noe lavere lønn enn den manndsominerte private sektoren. Dette kan føre til at arbeidet for en fullstendig likestilling av lønnen går seinere enn man skulle ventet.

-           Det går riktig vei, men det går fortsatt seint, kommenterer Hatlebakk.

 

[Se lønnsstatistikk hos SSB.no]

[Les pressemelding fra NITO]

[Les artikkel i DN.no]

oks.com >books
=pos

Legg til kommentar

21. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?