Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Røyking en sykdom?
Del artikkelen med venner og kolleger

Arbeidet med å få folk til å slutte å røyke går stadig nye veier.  Regjeringen har satt i gang en stor offensiv for å hjelpe folk til å slutte.  I tillegg til skremmende tv- og radioreklame vil en arbeidsgruppe i Sosial- og helsedirektoratet gi røykende status som syke.

Forslaget går ut på å gi den røykere som vil slutte, pasientrettigheter og et eget tilbud om trinnvis behandling hos fastlegen.  Arbeidsgruppen viser til lignende konklusjoner i utlandet, der legebehandling av nikotinavhengige dobler sjansene for å slutte og røyke. 

-           All statistikk viser at de fleste som prøver å si adjø til nikotindjevelen på ren vilje, mislykkes. Da er det på tide med nytenkning, sier lege Erling Åserud til Aftenposten.  Åserud sitter i en legegruppe som i samarbeid med Sosial- og helsedirektoratet legger fram en handlingsplan for hvordan leger kan kurere røykerne.

Mye hjelp

Røykere som vil slutte har mange muligheter til å få hjelp.  Røyketelefonen gir alle som ringer inn personlig veiledning, et tilbud om oppfølging og gratis materiell som vil hjelpe hver enkelt å gå mot en røykfri hverdag.
Uke 3 i 2003 vil være en aksjonsuke for røykeslutt.  Sosial- og helsedirektoratet  om tobakk vil arrangere røykesluttkurs i hvert fylke.

Det holder ikke med forebygging, vi må behandle.

Erling Åserud.

Zyban
Det finnes mange nikotinerstattere.  Selv om også nikotin kan føre til kreft, slipper man alle de andre farlige kjemikaliene som sigaretten inneholder, for eksempel tjære.  Nikotinplasteret er for mange en god hjelp til å kvitte seg med røyken.  Det tilfører kroppen nikotin jevnt hele døgnet eller fra morgen til kveld.  I tillegg kan man bruke nikotintyggegummi eller nikotininhalator.  Det siste alternativet passer best for dem som er avhengig av å holde noe i hånda.

Flere studier viser at man høyner sjansen for å klare å slutte å røyke ved hjelp av et av disse produktene.

Zyban er for mange et symbol på røykeslutt.  Det er kun de siste årene denne har vært tilgjengelig i Norge, men i USA har den vært i bruk siden slutten av 1980-tallet.  Bupropion, som er virkestoffet i Zyban, er opprinnelig en antidepressiv substans, og siden begynnelsen av 1990-tallet har man hatt beviser på at dette hjelper ved røykeavvenning.  Bupropion bryter ned nikotinavhengigheten ved å normalisere systemet som har kommet i ulage på grunn av røykingen.

Fra og med 1. januar 2003 kan man også kjøpe reseptfrie nikotinholdige legemidler utenom apotek.  Både Verdensbanken og Verdens Helseorganisasjon anbefaler økt tilgang til slike legemidler, og mener at begrensninger i tilgjengeligheten er et hinder i det tobakksforebyggende arbeidet.

VÆR røykFRIVÆR røyFRI
Forebyggende arbeid har også blitt trappet opp de siste årene.  Over 4 000 klasser og 90 000 elever deltar i VÆR røykFRI, et tobakksforebyggende undervisningsprogram for ungdomsskolen.  Evalueringer av programmet viser at vel 3 000 flere ungdommer går røykfrie ut av ungdomsskolen sammenlignet med ungdom som ikke har vært en del av programmet. 
I ti


Legg til kommentar

02. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?