Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Nytt prosjekt reduserer sykefraværet
Del artikkelen med venner og kolleger

Sintef Unimed la i dag fram rapporten om et prøveprosjekt der kiropraktorer og manuellterapeuter har rett til å sykemelde og få trygderefusjon. Prosjektet har redusert sykefraværet og utbetalingen av sykepenger i forsøksfylkene Nordland, Hordaland og Vestfold allerede etter første året.
-          Det kan se ut som om det ikke blir færre sykemeldinger, men at de blir av kortere varighet sier forsker Karl-Gerhard Hem ved Sintef Unimed.

Henvisningsprosjektet
Rapporten evaluerer ”Henvisningsprosjektet” som er en toårig prøveordning som startet i 2001 i fylkene Nordland, Hordaland og Vestfold. Målet med forsøket er at pasienter med muskel- og skjelettlidelser skal få et bedre behandlingstilbud ved at de kommer raskere i gang med rett behandling. Man håpet dermed at pasientene ville bli raskere friske og de ville få en kortere sykemeldingsperiode. Evalueringen etter et år, som Sintef Unimed la fram i dag, ser ut til å gi prosjektet en lysende fremtid.

Færre legebesøk
Prosjektet har ført til en drastisk nedgang i antall legebesøk knyttet til muskel- og skjelettsykdommer i forsøksfylkene. Av manuellterapeutenes pasienter kommer nå 47 prosent etter henvisning fra lege mens det tidligere var 71 prosent som kom via legen sin. Dette vil si at hver fjerde pasient hopper over et ledd i den tradisjonelle helsekjeden. Hos kiropraktorene har antallet pasienter som er blitt henvist fra lege gått ned med 10 prosent, fra 36 prosent til 26 prosent. Muligheten til å henvende seg direkte til behandlerne og likevel få trygderefusjon innbærer 7000 færre legebesøk i året, noe nok travle fastleger hilser velkommen.

Sparer penger
Vanlig praksis er at pasientene må ha henvisning fra lege når de skal til kiropraktor eller manuellterapeut. I prøvefylkene derimot kan kiropraktorer og manuellterapeuter sykemelde og få trygderefusjon uten at de trenger henvisning fra lege. Dette sparer både samfunnet og pasientene mye på. Samfunnet sparer på reduserte sykepengeutbetalinger og pasientene på utgifter til egenandel, bare i de tre prøvefylkene har Sintef Unimed regnet ut at pasientene til sammen har spart over 800 000 kroner i egenandeler. Veksten i utgiftene til sykepenger viser en markert forskjell mellom fylkene inkludert i prosjektet og resten av landets fylker. Utbetalingene økte med 7,4 prosent i forsøksfylkene mot 10,2 prosent i resten av landet. Det vil si 27,5 prosent lavere vekst i sykepengeutbetalingene i forsøksfylkene. Forsker Karl-Gerhard Hem i Sintef som har stått for rapporten poengterer at selv en liten reduksjon i sykefraværet gir store uttellinger på trygdebudsjettet.
-           To prosent nedgang i sykepengeutbetalingene til muskel- og skjelettlidelser betyr 250 millioner kroner spart på et år.

Dårlige rygger koster mye:

·          Rygglidelser rammer 60-90 prosent av befolkningen en eller flere ganger i løpet av livet. 15 prosent har plager til enhver tid.
·          Vonde rygger koster samfunnet 12-15 milliarder hvert år, og er den hyppigste enkeltårsak til langtidssykemelding og uførepensjon.
·          Gjennomsnittlig sykemeldingsperiode for vond rygg er 50 dager. Dersom antallet ble redusert til 45, ville samfunnet spare 740 millioner hvert år.
·          Vond rygg er årsak til 1,7 millioner konsultasjoner hvert år hos lege fysioterapeut eller kiropraktor.

  

[Les mer på Sintef Unimed sine hjemmesider]

oks.com >bo

Legg til kommentar

22. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?