Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Alkoholens makt
Del artikkelen med venner og kolleger

Tørre tall viser at vel 1 500 mennesker dør hvert år som en følge av alkohol.  Sykdommer og ulykker er lett å fange opp i statistikken, men statistikken alene kan ikke gi oss et fullstendig bilde.  I en artikkelserie i ”Tidskrift for Den norske lægeforening”, kommer det fram at alkoholmisbruk rammer langt flere enn misbrukeren.  Familie og venner sliter med reaksjoner og symptomer direkte knyttet til alkoholmisbrukerens atferd og problemer.

 

Gjennomsnittlig er det minst tre personer som sliter med reaksjoner og symptomer direkte knyttet til alkoholmisbrukerens atferd og problemer.  Barn opplever og reagerer spesielt sterkt på foreldres misbruk.  Alt materiale i undersøkelsen ble hentet fra Borgestadklinikken i Skien, som behandler familiemedlemmer av en alkoholmisbruker.

 

Resultater

Nesten alle som ble behandlet på Borgestadklinikken hadde i perioder opplevd smerter i rygg, nakke og skuldre.  96 prosent sa de hadde opplevd muskel- og skjelettsymptomer.  Felles for alle som fikk muskell- og skjelletlidelser var at vanlig behandling, som fysioterapi, ikke hjalp mer enn en kort periode.  Symptomene kom raskt tilbake.  
I sin artikkel i ”Tidskrift for Den norske Lægeforening”, skriver Egil Nordlie at belastninger innen rusfamilier gir store, langvarige utslag, som forskjelligartet psykisk ubalanse, atferdsendring, symptomer fra det vegetative nervesystem og det hormonelle system.

 

Andre symptomer var sterk hodepine, magesmerter, diaré, brystsmerter, underlivssymptomer hos kvinner og andre kroppslige symptomer som øresus, flimring for øynene og svimmelhet.

 

Barn

Unger som opplever at foreldrene misbruker alkohol opplever dette sterkere enn voksne.  Barn vet sjeldent om at det finnes et hjelpeapparat de kan gå til, eller tør ikke bruke det.  De føler en sterk lojalitet til foreldrene og vil ikke bryte denne, og velger derfor ofte å være stille om problemene.  Dette fører til at de blir værende i en sterk psykisk presset situasjon. 

 

Barna opplever ofte:

·          Brutte løfter.

·          Uforutsigbarhet - handlingsmønster og stemning i hjemmet er avhengig av alkoholmisbrukerens dagsform.

·          Betydelig skamfølelse, spesielt overfor venner.

·          Vold, trusler om vold eller verbal trakassering mot barnet eller andre i familien.

·          Overtakelse av ansvar og oppgaver i hjemmet som overskrider det barnet bør ivareta.


Alkoholens makt

21. april, 2005

meeeeeeeeeg

dokkar som brukar alkohol...dokkar e heeeeeeeeeelt domme.. tenk på vennene dine, familien og ett fint liv du kan få hvis u ikkr bruker alkohol..:!!!!!!!!

Legg til kommentar

22. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?