Unntak fra arbeidsgiverperioden
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Allerede i 1970 kom de første tiltakene for å hinder at arbeidstakere med fare for mye sykefravær skulle falle utenfor arbeidsmarkedet. En søknad til trygdekontoret ville gjøre at sykefravær ved en kronisk sykdom som astma eller migrene, ville falle utenfor arbeidsgiverperioden. Fra og med år 2002 gjelder dette også svangerskapsrelatert sykefravær.
Avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv har som mål at flest mulig skal kunne gå på jobb. Et av hovedmålene går ut på å få flere personer med redusert funksjonsevne i arbeid. Unntaket fra sykefraværsperioden vil kunne gi mange en større mulighet til å bli vurdert på lik linje med ”friske” mennesker.
§ 8-20. Risiko for særlig stort sykefravær eller svangerskapsrelatert sykefravær
Dersom en arbeidstaker har langvarig eller kronisk sykdom som medfører risiko for særlig stort sykefravær, kan arbeidstakeren selv eller arbeidsgiveren søke om at trygden dekker utgiftene til sykepenger i arbeidsgiverperioden. Det samme gjelder for en arbeidstaker som har en sykdom som medfører risiko for gjentatte sykefravær i en begrenset periode, og for en arbeidstaker som har sykefravær på grunn av svangerskap og som ikke kan omplasseres til annet arbeid i virksomheten.
Blir søknaden innvilget, får avgjørelsen virkning fra den dag trygdekontoret mottok søknaden.
Arbeidsgiveren utbetaler sykepengene i arbeidsgiverperioden og får refusjon fra trygden.
Kilde: Lovdata.no |
- Fra 1. 1. 2002 er ordningen enda mer fokusert på, fordi da begynte Arbeidslivssentrene sitt arbeid ut mot arbeidsgivere, sier Tor Bratsberg ved fylkestrygdekontoret i Telemark.
Diagnose
Ordningen gjelder arbeidstakere med stor risiko for stort sykefravær, med langvarige og kroniske sykdommer, eller ved sykdom der det er stor fare for hyppige og korte sykefravær. Man trenger ingen spesiell diagnose, men må kunne dokumentere risikoen for et stort fravær.
Har ikke trygdekontoret nok opplysninger om søkerens helsetilstand, må søkeren ta en ny legeundersøkelse. Utgiftene til denne vil være dekket av trydgen.
Søknaden
Søknaden om unntak fra arbeidsgiveransvaret kan fremmes både av arbeidstakeren selv og arbeidsgiveren. Det finnes et søknadsskjema, og det er dette skjemaet sammen med de opp
(17.1 2003)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|