Pensjonspoeng til studenter
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Flere studentorganisasjoner holdt i dag en demonstrasjon sammen med Akademikerne og Unio foran Stortinget i dag. Kampsaken var å skaffe studentene pensjonsopptjening på samme linje som de vernepliktige får.
– Gi studenter pensjonsopptjening for fullførte grader, tilsvarende det vernepliktige får, var det demonstrantene krevde med svarte plakater hvor det i hvitt sto ”Pensjonspoeng for utdanning”. Svart på hvitt.
Foran studentene holdt blant annet Jens A. Maseng fra Norsk Studentunion appell og krevde at studentene får rett til pensjonspoeng i den reformerte folketrygden.
- Hvorfor skal ”åndsarbeid” verdsettes mindre enn ”håndarbeid” i et kunnskapssamfunn, var et av spørsmålene som ble spurt foran Stortinget. Sentrale stortingspolitikere fikk samtidig overlevert kravet om pensjonspoeng under utdanning.
Både vernepliktige og personer som har ulønnet omsorgspermisjon får pensjonspoeng den tiden man er det. Dette ble innført da Stoltenberg-regjeringen i fjor høst la fram sin stortingsmelding om pensjonsreformen. Men studentene fikk ingenting.
Jobber til man er 70
- Regjeringen har allerede lagt til grunn at man skal jobbe 43 år for å få full opptjening i folketrygden. En person som studerer i 6-7 år, må altså jobbe til de er over 70 for å få full pensjon i folketrygden, sa Anne Berit Tuft til FriFagbevegelse.no november ifjor.
”Personer med høyere utdanning vil ofte ha høyere samlet livsinntekt sammenliknet med personer uten høyere utdanning, noe som igjen vil avspeile seg i høyere pensjoner. Pensjonsopptjening for studenter vil derfor isolert sett bidra til å svekke fordelingsprofilen i pensjonsreformen,” står det å lese i stortingsmeldingen.
Taper 25 000-30 000 kroner årlig
Studentorganisasjonene og de to hovedorganisasjonene i arbeidslivet, Akademikerne og Unio, mener på sin side at de som tar utdanning vil tape mellom 25 000 og 30 000 kroner årlig i pensjon hvis de nektes pensjonsopptjening i studietida.
I fjor høst ble det av NSU og studentavisen Universitas gjennomført en meningsmåling som viste at 70 % av befolkningen støtter studentorganisasjonenes krav.
Også NTL-leder Turid Lilleheie var kritisk til regjeringens holdning da stortingsmeldingen ble lagt fram.
– Jeg er overrasket over at regjeringen har valgt å ikke gi uttelling for utdanning i sitt pensjonsforslag. Dersom målet er å realisere heltidsstudenten, og å motivere til å ta lang utdanning, vil dette slå beina under slike gode intensjoner, sa NTL-leder Lilleheie til FriFagbevegelse.no i oktober i fjor.
[Les mer i artikkel hos FriFagbevegelse.no]
[Les mer i artikkel hos Absentia]oks.com >books
oks.com >booksx;>