Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Tror på røykeslutt kampanje
Del artikkelen med venner og kolleger

Tror på røykeslutt kampanje

Skremselskampanjen mot røyking som pågår i disse dager har effekt. Hele 6 av 10 nordmenn sier de tror kampanjen vil få folk til å slutte å røyke. Det til tross for at kampanjen har fått massiv kritikk både av professorer, politikere og mannen i gata.

I en spørreundersøkelse gjennomført av Opinion for Aftenposten og NRK svarer nesten 60 prosent av de spurte at de tror helseminister Dagfinn Høybråtens antirøykekampanje får folk til å stumpe røyken for godt.

Gjør inntrykk
Kampanjen har tilsynelatende gjort inntrykk på røykerne. Blant dem som røyker daglig, svarer halvparten at de tror kampanjen vil få folk til å slutte. Effekten av kampanjen er tydeligvis enda større blant den yngre målgruppen. Blant dem under 30 år mener hele tre av fire at den omdiskuterte kampanjen vil få folk til å slutte å røyke, altså hele 75 prosent. Men vi blir tydeligvis mer skeptiske med alderen, for nesten 40 prosent av de spurte mellom 30 og 44 år tror ikke kampanjen virker. 

Annonse, antirøyk-kampanjen

En sterk oppfordring til å slutte?

På spørsmål til røykerne om de kunne tenke seg å slutte, svarer så mange som 70 prosent ”ja, helt sikkert” eller ”ja, kanskje”. 52 prosent er helt sikre på at de kan tenke seg å slutte.

Mer skadelig for kvinner
I følge ekspertene er det desto viktigere å slutte å røyke dersom du er kvinne, men også vanskeligere. Norske kvinner er på Europa toppen i røyking og det er skummelt fordi kvinner rett og slett er mer sårbare for tobakkens skadevirkninger enn det menn er. Det skal mindre røyk til før kvinner får både lungekreft og alvorlige lungesykdommer. Ved samme antall røkte sigaretter har kvinner nesten dobbelt så stor risiko som menn for å få lungekreft. Forklaringen kan være en sammenheng mellom østrogen og tobakkens skadelige stoffer.

På Rikshospitalet er det nå like mange kvinner som menn under 60 år som henvises til vurdering og eventuelt lungetransplantasjon.

-           Flere undersøkelser tyder på at kvinner har vanskeligere for å slutte enn menn. Noe av forklaringen er nok at kvinner søker hjelp på et tidligere tidspunkt enn menn. Men de er mer halvhjertet i forsøket på å slutte, sier seksjonsoverlege Frode Gallefoss ved lungeseksjonen på Vest-Agder sykehus til Aftenposten.

Tallens tale er uhyggelig, andelen kvinner med lungekreft er mer enn femdoblet de siste 50 årene og den fortsetter å øke. 

Grunner til å slutte
Røykeforbud på restauranter og barer, mer informasjon om skadevirkninger og dyrere røyk kan synes som myndighetenes viktigste våpen i kampen mot tobakk. Men ifølge undersøkelsen er det bare 4-5 prosent av røykerne som oppgir at dette er de viktigste grunnene til å slutte å røyke. Det som derimot gir en sterk grunn til å slutte er at en selv eller noen i ens nærhet blir syk som en følge av røyking. Hele 54 prosent oppgir at dette er den viktigste grunnen til å stumpe røyken.

Kvinner oppgir en ytterligere et problem for å slutte å røyke og det er kampen mot kiloene. To av tre kvinner sier de er bekymret for vektøkning i forbindelse med røykeslutt.    

 

[Les artikkel hos Aftenposten]

oks.com >books
=position:ab

Legg til kommentar

24. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?